Muzeul Katyn
Muzeul Katyn comemorează un episod dureros al istoriei poloneze, care a avut loc în timpul celui de‑al Doilea Război Mondial, când peste douăzeci de mii de ofițeri militari polonezi și oficialități de stat au fost

BBGK Architekci
Muzeul Katyn
-
Amplasament
Varşovia, Polonia
-
Titlu proiect
Muzeul Katyn
-
Birou de arhitectură
BBGK Architekci
-
Arhitecți
Jan Belina‑Brzozowski, Konrad Grabowiecki, Jerzy Kalina, Krzysztof Lang
-
Colaboratori
Joanna Orłowska, Marek Sobol, Emilia Sobańska, łukasz Węcławski, Agnieszka Grzywacz, Ewelina Wysokińska, Jacek Kretkiewicz, Tomasz Pluciński, Maciek Rąbek, Marcin Szulc, Barbara Trojanowska, Jolanta Fabiszewska
-
Anul realizării
Septembrie, 2015
-
Fotografii
Juliusz Sokoêowski
Muzeul Katyn comemorează un episod dureros al istoriei poloneze, care a avut loc în timpul celui de‑al Doilea Război Mondial, când peste douăzeci de mii de ofițeri militari polonezi și oficialități de stat au fost ucise brutal de poliția secretă sovietică.
Muzeul Katyn se află în partea de sud a cetății Varșoviei, alcătuită din trei clădiri istorice. Întreaga fundație este un parc în care pădurea Katyn, un element cu simbolism puternic, se află în centru. Intrarea este amplasată la poarta Nowomiejska, extindere a rutei orașului vechi. Expoziția muzeală a fost proiectată pe cele două niveluri ale Kaponierei – artileria veche. Cea de‑a treia clădire este clădirea arcadelor, anume cinci arcade de sticlă care adăpostesc plăcile cu numele ofițerilor uciși.
Betonul colorat devine un mijloc de exprimare arhitecturală, acolo unde expunerea narativă o cere; obiecte personale precum scrisori sau părți de muniție ale victimelor au fost folosite pentru a lăsa amprente pe beton. Istoria lui Katyn, în cruzimea și imensitatea lui răutăcioasă, este mult prea dificil de înțeles și pătruns. Cele 15 plăci care comemorează 21.768 de victime, amplasate în panoplia istorică, generează întrebări cu privire la semnificația conceptelor răului, binelui, iertării. În acest moment, am conferit în mod conștient arhitecturii o expresie puternică. Decalajul dintre pereții de 12 metri înălțime, care despică arborele Cetății, ne conduce în două direcții: o dată, la arcadele panopliei, unde sunt găzduite și plăcile comemorative cu numele victimelor, deschizând astfel o perspectivă către cer; pe de altă parte, pe axa scărilor, printre copaci, unde se află o cruce de stejar – epilogul narațiunii noastre despre Katyn.