Home / 2/2017  / Prototip de locuință unifamilială

Prototip de locuință unifamilială

Prototip de locuință unifamilială Amplasament: Posázaví, Cehia Arhitecţi: Boris Redčenkov, Prokop Tomášek, Jaroslav Wertig Colaborator: Michal Nohejl Proiectare tehnică: Jan Škopek, Miroslav Fejfar, Radek Brandejs Suprafaţă totală: 210

A69 architekti

Prototip de locuință unifamilială

  • Amplasament

    Posázaví, Cehia

  • Arhitecți

    Boris Redčenkov, Prokop Tomášek, Jaroslav Wertig

  • Colaborator

    Michal Nohejl

  • Proiectare tehnică

    Jan Škopek, Miroslav Fejfar, Radek Brandejs

  • Suprafaţă totală

    210 mp

  • Suprafață utilă

    204 mp

  • Perioadă proiectare

    2011–2012

  • Perioadă construire

    2013–2015

  • Fotografii

    Tomáš Rasl

În fosta carieră de granit Posázaví a fost construit prototipul unei case de familie. Scopul acestui proiect este verificarea calităților structurale, tipologice și de utilizare ale prototipului. Casa este situată la marginea unei stânci, deasupra unui lac. Proiectul a păstrat arborii plantați, a pus în valoare panorama asupra apei și permite accesul la pajiștea din apropiere, situată în mijlocul unei păduri.

Un simplu cub de 15 × 15 × 4 metri este compus din spații interioare structurate într-o manieră mai complexă. Spațiul locuibil este modelat sub forma unui labirint organic, care permite accesul îndelungat la lumina naturală și solară, prin ochiuri de comunicare ce pătrund prin adâncimea structurii. Casa pare că planează deasupra peisajului, deoarece fundația nu este construită în stil tradițional. O structură modulară din oțel cu distribuție de sarcină a fost amplasată pe blocurile de granit existente – rămășițe ale fostei mine. Un cadru din lemn de 2 × 4 metri este montat pe această placă de oțel. Structura acoperișului este un schelet bătut în cuie. Acoperișul plat este finisat cu vegetație. Fațada este ventilată printr-un sistem de bare de lemn. Ferestrele sunt din aluminiu.

Un perete glisant de sticlă permite conectarea zonei de living cu terasa în aer liber de pe pajiște. Interiorul este monocromatic, folosind diferite nuanțe de alb – un cadru neutru care pune perfect în evidență culorile pădurii, în diferite perioade ale zilei și ale anului. Casa este un proiect DIY – do it yourself (construiește singur). Poate fi ușor demontată în bucăți și să dispară pur și simplu, fără nici un semn în urma ei.

Review overview