Home / 2/2017  / Casă în Shatura

Casă în Shatura

Casă în Shatura Amplasament: Shatura, Rusia Birou de arhitectură: Le Atelier Arhitecți asociați: Sergey Kolchin, Nadezhda Torshina Finalizare: 2016 Suprafață construită: 219 mp Fotografii: Ilya Ivanov

Le Atelier

Casă în Shatura

 • Amplasament

  Shatura, Rusia

 • Birou de arhitectură

  Le Atelier

 • Arhitecți asociați

  Sergey Kolchin, Nadezhda Torshina

 • Finalizare

  2016

 • Suprafață construită

  219 mp

 • Fotografii

  Ilya Ivanov

Casa este situată într-un oraș de 30 000 de locuitori, la 150 km de Moscova. Zona privată de case în astfel de locuri este foarte diversificată. De asemenea, este o zonă în care nu există reguli sau limitări, o stradă putând fi locul ideal atât pentru case construite din coșul de gunoi, cât și castele de cărămidă de 3 etaje înălțime, specifice anilor 90. Împrejurimile sunt dominate de «arhitectura fără arhitecți», totul fiind întotdeauna într-un proces în derulare: dacă ai nevoie de nouă cameră, o construiești pur și simplu, fără nici un proiect și cu materialele pe care le ai la îndemână. Avutul este împărțit de generații succesive și de vecini al căror lux se ilustrează în sculpturile în lemn de plastic. Cum să intervii în acest cadru divers și adesea revoltător?

Ar trebui să creăm o contrapartidă cu ordinea, cu excelența și proporția, să scoatem complet obiectul nostru din contextul vecinătății și să contribuim în acest fel la diversitate? Am încercat să găsim o altă cale de a răspunde la această întrebare, construind casa din specificul mediului înconjurător și cu tehnici locale, din «gunoiul arhitectural» remarcat mergând prin oraș: «palate» mari din cărămidă specifice anilor `90, case din lemn de tip «construiește singur», arhitectură industrială și clădiri abandonate.

Casa pătrată cu un singur etaj a fost construită începând din subsol, de către beneficiar însuși și fără nici un fel de proiect, beneficiar care a decis în cele din urmă să găsească un arhitect. Blocul pătrat cu un singur etaj a fost divizat în trei părți, pentru a păstra o dimensiune apropiată mediului înconjurător. În «casa» centrală am plasat camera de zi. Diviziunea cea mai apropiată de intrare conține dormitorul principal, holul și spații de întreținere, în vreme ce diviziunea unde sunt amplasate camerele copiilor sunt situate ceva mai departe în interiorul parcelei. Ventilarea și alte operațiuni de întreținere sunt amplasate în spațiile laterale ale clădirii, deasupra dormitoarelor. Camera de zi are o înălțime de aproximativ două etaje, pentru a-i conferi beneficiarului o experiență spațială.

Review overview