Home / 2/2019  / Evenimente aniversare – 15 ani – Facultatea de Arhitectură de Interior a Universității de Arhitectură și Urbanism «Ion Mincu», București – Workshop de iluminat

Evenimente aniversare – 15 ani – Facultatea de Arhitectură de Interior a Universității de Arhitectură și Urbanism «Ion Mincu», București – Workshop de iluminat

Workshop-ul despre lumină și efectele ei a fost organizat din dorința de a experimenta latura artistică a iluminatului artificial, o nișă în care studenții facultății noastre se pot exprima liber, potdeveni mai… artiști.

Atelierul de Iluminat Artistic – Invitat special: arh. int. Roxana MITARCĂ, Zumtobel Lighting Romania, coordinator conf. dr. arh. Cristina PANĂ

 

Workshop-ul despre lumină și efectele ei a fost organizat din dorința de a experimenta latura artistică a iluminatului artificial, o nișă în care studenții facultății noastre se pot exprima liber, potdeveni mai… artiști.

Tema a fost legată de facultate și de evenimentul în cadrul căruia a fost organizat workshopul: o reflecție / reflexie despre ce înseamnă Mincu pentru generațiile de astăzi. Au participat în total 7 echipe: 5 din anul IV Design de Produsși câte o echipă din anul IV și anul V din FAI, coordonați de arhitectul de interior &specialist în iluminat Roxana Mitarcă (partener Zumtobel România) și de cadrele didactice ale anului IV din FAI: conf. dr. arh. Cristina Pană, colaborator – scenograf & arh. int. Silvia Ionescu și asist. dr. arh. Răzvan Lăcraru.

Materialele propuse au fost dintre cele mai simple (sfoară, carton, plexiglass colorat) și tehnologia existentă în Laboratorul de iluminat al UAUIM, cu care se pot experimenta umbrele colorate sau alte jocuri cu umbre. La acestea s-au adăugat câteva corpuri de iluminat și sisteme de control de ultimă generație, puse la dispoziția evenimentului de firma Zumtobel România prin invitata noastră, folosite pentru un studiu de scenografie și modelare prin lumină.

Workshop-ul a fost concentrat pe durata a două zile, timp în care s-a trecut prin toate etapele unui proiect: documentare, brainstorming pentru a găsi ideea fiecărui grup, proiectare,execuție și prezentare în fața invitaților străini, keynote speakeri ai conferințelor 15FAI.

Documentarea a avut un rol important, pentru mulți dintre studenți, aceasta fiind o primă întâlnire cu concepte precum light-art sau shadow-art, dar și cu tehnicile folosite de artiști ca James Turrell, Olafur Eliasson, Fabrizio Cornelli sau Kumi Yamashita. Odată înțelese regulile jocului, am început să ne jucăm!

Colaborarea în cadrul echipelor a începutcu crearea unei povești legate de Mincu – arhitectul sau universitatea.Odată declanșată, imaginația studenților a generat scenarii diverse, transpuse în imagini sugestive prin umbre, folosind una sau mai multe surse de lumină. Foarte important în exercițiul nostru de shadow-art este factorul surpriză, astfel că de la o compoziție oarecare, prin aprinderea luminii atent poziționate, se obțin umbre neașteptate, o imagine complet diferite de cea inițială.«Mincu e peste tot», «Există viață după Mincu?», «Design în Mincu» sau «Mincu în lumini și umbre colorate» sunt câteva din titlurile proiectelor propuse.

Beneficiindde îndrumarea Silviei Ionescu, scenograf și arhitect de interior, grupa anului IV din FAI a creat și un proiect de scenografie complex: o instalație tridimensională, pe care s-a studiat modelarea prin lumină a uneistatui clasice, inclusiv printr-un iluminat dinamic ca intensitate și culoare, corelat cu diferite ritmuri muzicale. Instalația a devenit interactivă, studenții celorlalte grupe implicându-se în studiu, participând și ca actori în decorul grafic realizat din fire.

Cele două zile au trecut foarte repede, s-a lucrat mult, dar atmosfera fost relaxată,veselă și toate echipele au reușit să definitiveze realizarea proiectului și să predea la timp.Trebuie menționată în mod special atenția la detalii, indiferent dacă a fost vorba despre o compoziția amplă sau un mic obiect de design. Punctul culminant al workshopului a fost finalul: prezentarea proiectelor în fața invitaților străini și a conducerii FAI. Poveștile au fost spuse cu pasiune, cu încredere, darși cu umor fin (english), instalațiile au funcționat perfect (culmea!), iar imaginile generate de umbre i-au surprins pe invitați. QED

Acest workshop a fost o transpunere în practică a temei susținute în cadrul conferințelor 15FAI, și anume că educația prin poveste, joc și artă este viabilă nu numai în învățământul preșcolar sau școlar, ci și la nivel universitar. Întregul demers a pornit ca un joc cu lumini și umbre, cu noi descoperiri, dar și cu greșeli și noi încercări. Pentru studențiii noștri a fost un pas spre artă, poveștile lor fiind redate mai concret sau mai abstract, în funcție și de creativitatea și umorul lor.A fost, deasemenea, o experiență în care s-a exersat lucrul în echipă, în care a contat încrederea în sine, dar și în ceilalți, în care au comunicat, s-au împărțit și s-au asumat sarcini. Chiar dacă nu au existat premii, ci doar diplome de participare, trebuie menționată motivațiacu care s-a lucrat, apreciată deopotrivă de îndrumători și de invitați.

 

Conf. dr. arh. Cristina Pană

 

 

În cadrul cursului de scenografie studenții învață că lumina joacă un rol important (chiar definitoriu) în arta spectacolului, efectele de lumină fiind parte integrantă a ansamblului scenografic. Participanții la acest workshop au avut ocazia să experimenteze și să verifice în practică această teorie, fiind îndrumați să studieze expresivitatea unui bust clasic (personaj) prin intermediul decorului și al luminii.

Instalația tridimensională creată din fire pe un cadrul metalic a contrastat puternic cu statuia clasică, atât din punct de vedere grafic, cât și al materialelor. S-a creat astfel o anumită tensiune, o atmosferă dramatică, specifică reprezentărilor scenice. În cadrul acestui exercițiu, studenții s-au jucat cu diferite tipuri de lumini, experimentând lumina ambientală ce dezvăluie forma obiectelor, lumina de accent ce scoate în evidență anumite detalii și lumina simulată care schimbă perceperea reală a obiectelor.

Prin intermediul acestui exercițiu practic s-a mai observat cum lumina poate influența percepția decorului: o schimbare diafană a intensității luminii, introducerea unui punct de urmărire sau schimbarea culorii luminii pot modifica atmosfera sau pot accentua suspansul dintr-o anumită  scenă.

 

Dr. arh. int. & scenograf Silvia Ionescu

 

 

 

Scopul acestui workshop a fost de a introduce noi mijloace de expresie artistică studenților familiarizați cu artele plastice și cu reprezentări arhitecturale sau tehnice.

Îndrumarea a constat în două etape clar delimitate: stabilirea și rafinarea conceptului instalației artistice și, ulterior, realizarea instalației. Interacțiunea dintre studenți și îndrumători a adăugat și nuanțe ludice asupra subiectului,ceea ce a ajutat la mobilizare și implicarea tuturor membrilor echipei în proiect. Transformând procesul de învățare într-un joc amuzant am reușit să antrenăm întreaga echipă pentru fiecare proiect în parte.

Realizarea instalațiilor a adăugat un strat practic peste baza teoretică reprezentată de concept. Deși discuțiile despre cum s-ar putea realiza efectele scontate au apărut încă din faza de concept, în această etapă ele s-au concretizat în soluții practice de iluminat și generat umbre. Principalele mijloace de expresie au fost anamorfozele și umbrele colorate.

Rezultatele finale au fost prezentate de fiecare echipă în parte, sub forma unor instalații de iluminat interactive, construite și expuse în Laboratorul de iluminat al universității. Invitații au apreciat atât creativitatea și expresia artistică în mijloace noi, cât și simțul umorului prezent în majoritatea instalațiilor.

Instalațiile artistice au variat de la instalații tridimensionale din hârtie și carton care foloseau pereții ca ecran de proiecție a umbrelor, la instalația scenografică în care o copie după o sculptură de Michelangelo a primit diverse soluții de iluminat, inclusiv lumini colorate, dramatizând astfel întreaga compoziție. Experimentarea cu luminile RGB, cu compunerea acestora în lumină albă și cu descompunerea umbrei în umbre colorate a fost partea cea mai nouă pentru studenți și cea mai greu de intuit, având în vedere experiența lor cu pigmenții și lipsa interacțiunii cu lumina. Întotdeauna este o experiență plăcută să ajuți studenții să înțeleagă fenomene legate de descompunerea luminii, fenomene care ne încojoară peste tot, dar totuși prea abstracte pentru a fi evidente.

Abilitățile pe care am urmărit să și le dezvolte studenții ar putea fi utile în viitor în realizarea instalațiilor artistice interioare sau stradale, scenografiilor, evenimentelor tip video-mapping sau altele. Scopul principal a fost învățarea prin punere în operă, prin bricolaj și nu în ultimul rând prin bună dispoziție. Cele două zile de workshop s-au scurs fluid, cu rezultate palpabile și apreciate, cu zâmbete și cu efecte de lumini și umbre.Workshop-ul a fost un succes atât din punct de vedere al participării, cât și al rezultatelor și al nivelului de implicare al tuturor studenților.

 

Asist. dr. arh. Răzvan Lăcraru

POST TAGS:
Review overview