Home / 5/2017  / Perspectiva păsărilor

Perspectiva păsărilor

O echipă de 20 de tâmplari japonezi au construit casa de vizionare a cărei structură ia forma unei păsări care se joacă în trei dimensiuni asemenea ilustrațiilor conceptuale realizate pe hârtie ale lui Bar. Pentru

Noma Bar

Perspectiva păsărilor

 • Amplasament

  Komoro, Japonia

 • Autor 

  Noma Bar

 • Anul proiectării

  2015

 • Fotografii

  Masayoshi Hichiwa, Satoko Maeda

O echipă de 20 de tâmplari japonezi au construit casa de vizionare a cărei structură ia forma unei păsări care se joacă în trei dimensiuni asemenea ilustrațiilor conceptuale realizate pe hârtie ale lui Bar. Pentru ilustrator a fost important să păstreze substanța vizuală a muncii lui, o formă arhitecturală transpusă în mediul înconjurător prin care vizitatorul interacționează cu structura, atât vizual, cât și sub forma unei case de vizionare funcțională.

«Pespectiva păsărilor» este plasată la înălțime, acolo unde vizitatorii se întâlnesc pentru prima oară cu forme uriașe de frunze, realizate din lemn, al căror profil ia forma unei păsări. Sursa de inspirație a lui Bar pentru proiect a fost o întâmplare în care acesta a găsit pe jos 2 frunze, iar poziția lor i-a amintit de profilul unei păsări.

După un moment de vizualizare, prin muncă, acest concept este transformat în arhitectură, relevând forma de pasăre numai dintr-un punct de vedere, la care se adaugă substanță caracterului vizual jucăuș, ceea ce permite descoperirea numai pe măsură ce publicul explorează locația. Dintr-un alt punct de vedere se poate observa numaimodul în care formele frunzelor se transformă treptat în niște scări care facilitează accesul într-un spațiu interior. Odată ce ai pătruns în interiorul platformei, vei descoperi o frumoasă «Perspectivă a păsărilor» asupra Muntelui Asama, un vulcan activ din centrul Japoniei fiind surprins în peisaj.

La o înălțime de 9 metri, structura de pasăre se arată printre copaci, folosind drept suport pentru casa de vizionare un singur trunchi de copac, ceea ce îți amintește de modul în care Bar realizează de obicei ilustrații din forme geometrice simple, folosind o economie a formei pentru a permite audienței să simtă revelația și a povestea. După cum ilustrația se extinde într-un domeniu mai larg de practică, proiectul i-a oferit lui Bar șansa de a-și explora ideile la o scară mai mare, de a crea un obiect captivant cu care publicul să poată interacționa fizic și prin intermediul căreia să se joace.

Review overview