Home / 6/2017  / Casa *L

Casa *L

Școala de limbă și cultură sârbă, incluzând spații de cazare de tip hostel, este amplasată în Valjevo, un mic oraș din vestul Serbiei. Clădirea este situată pe unul dintre dealurile din centrul orașului, împreună cu

re:a.c.t

Casa *L

 • Amplasament

  Valjevo, Serbia

 • Titlu proiect

  Școala pentru Limba și Cultura Sârbă + Cămin

 • Birou de arhitectură

  re:a.c.t

 • Arhitecţi 

  Grozdana Šišović, Dejan Milanović

 • Suprafață 

  658 mp

 • Perioadă construire 

  2012-2015

 • Fotografii 

  Relja Ivanic

Școala de limbă și cultură sârbă, incluzând spații de cazare de tip hostel, este amplasată în Valjevo, un mic oraș din vestul Serbiei. Clădirea este situată pe unul dintre dealurile din centrul orașului, împreună cu locuințe particulare de mărime similară sau mai mică. Pentru a îndeplini cerințele clientului de a avea tipuri diferite de spații, dar și pentru a se insera în mod adecvat în ambianța locului, arhitectura clădirii este gândită ca un « vecin liniștit », folosind toate avantajele amplasamentului pentru a obține diferite calități spațiale ale intervenției.

Două funcțiuni diferite, dar complementare ale clădirii sunt organizate prin secvențele suprapuse ale diferitelor tipuri de spații și ambianțe. Caracterul general al clădirii este deschis și primitor, urmărind să includă orașul în viața școlii și în activitățile sale. În contrast cu această deschidere, colțuri private și zone comune liniștite sunt și ele integrate într-o schemă spațială bogată, dar în același timp foarte simplă.

Linia de conexiune înfășurată și ramificată, de la punctul de intrare la acoperișurile plate sau la curtea ascunsă, precum și seria de micro-ambiente cu funcțiuni diferite (o sală de clasă deschisă, o curte acoperită cu viță de vie la nivelul inferior etc.) au fost obiectivele urmărite prin modelarea formei: împărțită în două volume adunate într-o compoziție dinamică prin rotație și elevație, cu deschideri și conexiuni atent amplasate.

Clădirea este proiectată pentru a găzdui o școală privată dedicată studiului limbilor slave, cunoscută pentru succesul și audiența internațională a cursurilor sale de vară. Prin urmare, contactul vizual cu peisajul urban local și cu împrejurimile dobândește un rol educațional în experiența utilizatorilor.

Review overview