Home / 6/2017  / Centru de ciclism

Centru de ciclism

Acum 10-15 ani, tema mobilității a căpătat un nou impuls în arhitectura contemporană din Ungaria. Mulți tineri arhitecți au realizat că o sarcină majoră a viitoarei generații de arhitecți, ingineri și urbaniști va fi redefinirea

Ferdinand and Ferdinand Architects

Centru de ciclism

 • Amplasament

  Tiszafüred, Ungaria

 • Titlu proiect

  Centru de ciclism

 • Birou de arhitectură

  Ferdinand and Ferdinand Architects

 • Şef proiect 

  Arpad Ferdinand

 • Suprafața 

  800 mp

 • Perioadă proiectare 

  2012-2016

 • Anul realizării

  2016

 • Investitor 

  Tisza Lake Development Ltd

 • Fotografii

  Andrea Balazs

Acum 10-15 ani, tema mobilității a căpătat un nou impuls în arhitectura contemporană din Ungaria. Mulți tineri arhitecți au realizat că o sarcină majoră a viitoarei generații de arhitecți, ingineri și urbaniști va fi redefinirea și remodelarea infrastructurii urbane existente. Arhitectura și mobilitatea vor avea implicații nu numai asupra sistemelor de circulație și a mijloacelor de transport din secolul XXI; ele vor avea de asemenea impact și asupra spațiilor de socializare și a parcurilor publice.

Deși orașul Tiszafüred este considerat a fi capitala regiunii lacului Tisza și, de asemenea, centrul subregiunii eco-turistice Alföld-Nord, el are relativ puține obiective turistice sau clădiri demne de reținut din punct de vedere strict arhitectural. Una dintre ele, situată în apropiere, este Hotelul Tisza Balneum, proiectat de Ferdinand Architects în 2004–2008.

Poate că tocmai de aceea am fost surprins când am văzut pentru prima oară centrul de ciclism. Am venit pe drumul principal dinspre Debrecen. Pe kilometri întregi nu vezi altceva decât uimitoarele câmpii din Hortobágy. Ajungând la Tiszafüred și trecând peste calea ferată, noua clădire ni se dezvăluie în mod neașteptat. Efectul psihologic este foarte diferit de alte clădiri cu un turn înalt, pe care vizitatorii îl pot vedea de departe. Aici el apare ca din senin. După una sau două intersecții din centrul orașului, ni se arată o clădire albă precum zăpada, cu forme surprinzătoare.

Pentru iubitorii arhitecturii contemporane este evident că Centrul de Ciclism proiectat de Ferdinand Architects ar putea fi inspirat din exemplele olandeze sau daneze de facilități urbane pentru biciclete. Drumul devine clădirea însăși, urcând încet în spirală și conectându-se în cele din urmă cu interiorul în partea superioară – unde se găsește zona de intrare în pavilion.

Acest concept a fost dezvoltat mai departe în Tiszafüred. Anumite părți stabilesc conexiunea funcțională între nivelurile clădirii: parterul găzduiește zona pentru închirierea bicicletelor și service-ul, grupurile sanitare și dușurile sunt situate la etajul 1, în timp ce la ultimul nivel se găsesc o cafenea și un birou de informare. De aici ne putem bucura de frumoasa priveliște a lacului Tisza, după o zi plină de plimbări cu bicicleta împreună cu familia.

Clădirea poate părea oarecum exagerată sau prea modernă la o primă privire, stilul și amploarea ei putând fi considerate mai potrivite pentru un context urban mai dens – precum în exemplele citate mai sus.

Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că această clădire nu servește numai nevoilor pur funcționale ale cicliștilor, ci își propune să devină un simbol al proiectelor de dezvoltare turistică din regiune și chiar al turismului pe bicicletă din Ungaria, în general.

Text de Jozsef Martinko

Review overview