Distileria Javornik
Distileria Javornik Amplasament: Javornice, Republica Cehă Titlu proiect: Distileria Javornik Birou de arhitectură: ADR Arhitecți: Petr Kolář, Aleš Lapka Colaboratori: Jana Zoubková, Markéta Kavalírová Client: David

ADR
Distileria Javornik
-
Amplasament
Javornice, Republica Cehă
-
Titlu proiect
Distileria Javornik
-
Birou de arhitectură
ADR
-
Arhitecți
Petr Kolář, Aleš Lapka
-
Colaboratori
Jana Zoubková, Markéta Kavalírová
-
Client
David Voverka
-
Suprafață totală
483,5 mp
-
Anul proiectării
2013
-
Anul realizării
2016
-
Fotografii
Jakub Skokan, Martin Tůma
Pe locul fermei inițiale de la sfârșitul secolului al XIX‑lea, în satul Javornice din Boemia de Sud, există acum o zonă nouă, parțial reconstruită – distileria Javorník. Nu doar distileria mică de fructe este recent construită, ci și o altă clădire, reabilitată sub forma unui fost pub cu o sală de dans, grajduri și un hambar. Corpurile noi ale clădirilor includ un magazin, un altul de fructe, o fermă de refrigerare, un subsol de depozit vamal, o casă de lemn, un garaj și spații de cazare pentru membrii familiei și pentru oaspeți. Există, de asemenea, o livadă extinsă și o grădină, care fac parte din distileria Javorník. Zona de locuit se află sub ruinele Helfenburk, pe dealurile pitorești dintre orașele Bavorov și Vlachovo Brezi, la o altitudine de 480 de metri. Împrejurimile sunt în principal păduri, pășuni și câmpuri agricole.
Propunerea de reabilitare a plecat în principal de la planul inițial și de la amplasarea clădirilor, care se aflau în stare foarte proastă. Acest lucru a determinat decizia de demolare a tuturor ansamblurilor moderne, inclusiv acoperișuri și ferme. Au fost păstrate doar materialele de bază și pereții principali de susținere. Apoi, au fost construite o nouă clădire de fermentare și spații de cazare în mansardă, precum și casa de lemn cu un garaj în locul hambarului căzut. Distileria este o clădire complet nouă și separată, care creează împreună cu clădirile originale o curte parțial închisă și protejată.
Efortul arhitecților a fost să păstreze cele mai multe dintre caracteristicile arhitecturale originale ale clădirilor și, unde nu mai era posibil, să le înlocuiască cu detalii caracteristice similare preluate de la alte clădiri din Boemia de Sud. Pentru noile clădiri au fost alese materiale noi, contemporane, dar cu respect pentru stilul clădirilor originale. De exemplu, s‑a ales o soluție în care toate acoperișurile clădirilor originale au plăci roșii, așa‑numitele «Beaver», în timp ce clădirile noi au același material de acoperiș, dar negru. Cele mai multe fațade au tencuiala clasică de var; anumite părți ale clădirilor au structură de susținere din lemn și sunt placate cu scânduri din lemn, numai distileria având suprafața din cărămizi solide pictate în alb, ca un accent al semnificației clădirii. Zona curții, pridvorul și alte spații din jurul clădirii sunt pavate cu piatră naturală, în principal, granit.
De departe, pe măsură ce te apropii de Javornice, la o primă vedere nu pare că acolo este o clădire nouă; uitându‑te mai atent, apoi, acest lucru devine destul de evident. Ceea ce înseamnă că Distileria a devenit deja parte integrantă a peisajului local.