Home / 5/2017  / Muzeul național de artă

Muzeul național de artă

Clădirea principală a muzeului este un monument arhitectural național, fapt pentru care s-a decis să fie reconstruită și extinsă cu scopul de a crea o infrastructură muzeală contemporană pentru prezervarea și expunerea lucrărilor de artă,

Processoffice, Andrius Skiezgelas Architecture

Muzeul național de artă

 • Amplasament

  Riga, Letonia

 • Titlu proiect

  Reconstrucția clădirii Muzeului Național de Artă din Letonia

 • Autori

  Vytautas Biekša, Rokas Kilčiauskas, Marius Kanevičius, Andrius Skiezgelas

 • Arhitecți

  Giedrius Špogis, Ježi Stankevič, Austė Kuliešiūtė, Miglė Nainytė, Giedrė Datenytė, Mantas Petraitis, Sandra Dumčiūtė, Povilas Marozas, Sandra Šlepikaitė (Processoffice); Andrius Skiezgelas, Gilma Teodora Gylytė, Rasa Mizaraitė (Andrius Skiezgelas Architecture)

 • Birou peisagistică

  Ainavu arhitekti

 • Colaboratori

  Daiga Veinberga, Līga Valdmane

 • Inginerie structurală

  Jānis Prauliņš, Jānis Krasts, Kaspars Šņore, Olga Opolčenova, Solvita Šņore, Māris Grāvītis

 • Client

  Primăria orașului Riga

 • Suprafață construită

  8.249 mp

 • Perioadă proiectare

  2011 – 2012

 • Anul realizării

  2015

 • Buget

  34 mil. euro

 • Fotografii

  Norbert Tukaj

Clădirea principală a muzeului este un monument arhitectural național, fapt pentru care s-a decis să fie reconstruită și extinsă cu scopul de a crea o infrastructură muzeală contemporană pentru prezervarea și expunerea lucrărilor de artă, cât și pentru a oferi mediul optim pentru învățare și petrecere constructivă a timpului liber în interiorul muzeului.

Lucrând la modernizarea clădirii, ne-am concentrat pe dezvoltarea strategiei funcționale, atrăgând în același timp atenția pe redistribuirea spațiului și clasificarea logică, grupând și conectând premizele și funcțiunile existentului cu ale viitorului muzeu. Am ajuns la această abordare funcțională lăsând situl golit de orice volume noi cu amprenta pe acesta. Deasupra intervenției subterane, între parc și muzeu, am propus o piață ca spațiu social cu o cafenea în exterior, proiecții video, instalații de artă în aer liber și alte evenimente publice; parterul este adaptat pentru funcțiuni administrative și publice ale muzeului: săli de clasă, cafeterie / restaurant, sală de conferințe.

Noua casă a scărilor în partea centrală a clădirii conectează parterul de noua extensie și holul principal la primul nivel, ca adiție a spațiului existent de expoziții în vechea clădire. Am propus să se utilizeze cupola și parte a podului nefolosit ca spațiu de expunere. Pentru uz practic și convenabil am sugerat să fie regândit acoperișul astfel încât să cuprindă o terasă cu panoramă pitorească și lumina naturală să pătrundă la al doilea nivel în galeriile de expoziții prin luminatoarele originale.

Noua extensie găzduiește în principal spațiile tehnice și auxiliare ale muzeului. Trecând prin bucla de acces principal (rampa de intrare) spre spațiile de expunere, vizitorii pot observa anterioarele și tradițional invizibilele premize ale spațiului interior al muzeului, precum arhivele colecțiilor de artă.

Principalul scop al pieței este de a servi ca platformă pentru adunările publice, extinzând posibilitățile muzeului de a afișa opera de artă. Suprafața betonului monolit propusă pentru funcționarea mai ușoară expune forma iconică a vechiului muzeu ca pe o sculptură și marchează în mod clar noul volum a extensiei subterane.

În centrul pieței am propus un amfiteatru cu un atrium de 9×9 m cu acoperire de sticlă pentru ca vizitatorii să poată observa prin el viața de zi cu zi a muzeului, funcționând și ca laminator pentru spațiul de expoziție.

Review overview