Home / 4/2017  / Centrul M’ARS pentru Arte Multimedia din Abrau‑Durso

Centrul M’ARS pentru Arte Multimedia din Abrau‑Durso

Acest proiect de transformare a unei părți dintr‑o fostă fabrică de vinuri spumante într‑un centru de artămultimedia a fost inspirat de un interes autentic pentru istoria clădirii și executat printr‑o serie de instalații de lumină

Nowadays office

Centrul M’ARS pentru Arte Multimedia din Abrau‑Durso

 • Amplasament

  Abrau‑Durso, Krasnodarsky krai, Federația Rusă

 • Birou de arhitectură

  NOWADAYS office

 • Echipă proiectare

  Anna Kopeina, Natalia Mastalerzh, Ilona Povilenayte, Nata Tatunashvili

 • Suprafață 

  1000 mp

 • Anul realizării

  2016

 • Fotografii

  Pavel Seldemirov

Acest proiect de transformare a unei părți dintr‑o fostă fabrică de vinuri spumante într‑un centru de artămultimedia a fost inspirat de un interes autentic pentru istoria clădirii și executat printr‑o serie de instalații de lumină – atât în ceea ce privește materialitatea obiectelelor de artă, cât și maniera în care sunt realizate. MARS, prima galerie de artă contemporană înființată în Moscova post‑sovietică, funcționează acum ca instituție inovatoare de artă multimedia. În mai 2016, un nou centru MARS a fost deschis în mijlocul peisajului idilic de la Abrau‑Durso – un loc pitoresc din sudul Rusiei. Galeria se întinde pe întregul prim etaj pavat cu piatră al fabricii de șampanie.

Echipa de la Nowadays a decis să păstreze intacte semnele distinctive ale trecutului industrial al locului – întrerupătoarele din fabrică și cutiile de alimentare cu electricitate – și să execute toate intervențiile într‑un mod delicat și respectuos, păstrând straturile istorice. Toate elementele de ghidare sunt construite cu ajutorul unor materiale «native», specifice pentru arta multimedia contemporană – tuburi LED de dimensiuni diferite și foi subțiri de metal negru.

În vreme ce caseta albă a fost mult timp stabilită ca setare implicită pentru formele tradiționale de artă «low‑tech», arta multimedia high‑tech necesită de obicei o cutie neagră care să evidențieze toate caracteristicile sale. Pe de altă parte, spațiul negru monoton poate plictisi, obosi și dezorienta vizitatorul. Biroul de arhitectură Nowadays a decis să execute proiectul de galerie ca o secvență de spații «negre» (întunecate) și «albe» (bine luminate), unde majoritatea lucrărilor sunt stocate în interiorul anumitor încăperi (cutii, în esență) amplasate cu mare atenție pentru detalii în arealul interior disponibil. Această abordare servește de asemenea și scopului de îmbinare delicată a elementelor noi și vechi.

Parte dintre camerele care funcționează ca recipiente ale obiectelor de artă sunt împachetate în oțel curcubeu tratat chimic – o opțiune care subliniază atât spiritul industrial al spațiului, cât și efemeritatea operei de artă bazate pe lumină.

Noua pardoseală din beton nu atinge pereții și păstrează o distanță delicată față de elementele istorice ale clădirii. Acest gol umplut cu pietricele colectate de pe malul lacului adăpostește sistemele de iluminat cu LED‑uri.Cea mai mare intervenție este în coridor, unde recepția și dulapurile sunt îmbinate într‑o sculptură solidă din oțel, care conferă o prefață interesantă pentru expoziție.

Pe partea opusă – la sfârșitul expoziției – există o cameră secretă unde, datorită orientării sale geografice, razele frumoase de lumină creează o atmosferă poetică aproape pe tot parcursul zilei. Aici nu există nicio lucrare de artă, dar vizitatorii sunt încurajați să încerce una din căștile VR disponibile și să facă un tur simulat al centrului MARS din Moscova. Nu este chiar o sală de teleportare, dar se apropie de a fi.

Review overview