Home / 5/2017  / Restaurantul Kane

Restaurantul Kane

Situat într-un cartier în plină dezvoltare al orașului, restaurantul îsi propune să devină un reper pentru viitoarele intervenții de regenerare a țesutului urban din care face parte. Abordarea este una simplă și clară, folosind materiale

BOGDAN CIOCODEICĂ

Restaurantul Kane

 • Amplasament

  București, România

 • Colaboratori

  David Maguet, Kinga Tomos, Christele Begoc, Atelier Ciprian Manda, Meșteshukar Butiq

 • Anul realizării

  2017

 • Fotografii

  Andrei Mărgulescu

Situat într-un cartier în plină dezvoltare al orașului, restaurantul îsi propune să devină un reper pentru viitoarele intervenții de regenerare a țesutului urban din care face parte. Abordarea este una simplă și clară, folosind materiale naturale îmbinate cu vegetație abundentă. Arhitectul, împreună cu beneficiarul, au decis să folosească designul ca instrument pentru definirea unei atmosfere specifice și mai putin cu scop de estetizare a imaginii de ansamblu

Spațiul este gândit ca o oază urbană, un colț cu plante abundente închis într-o carcasă de beton și cadre metalice. Componenta verde, vegetală a proiectului vine în completarea conceptului abordat de restaurant, care este unul exotic, ce îmbină între ele ingrediente și mâncăruri din zonele tropicale. Plantele creează o puternică legătură cu exteriorul, dar în același timp conturează câteva spații mai intime, ascunse privirii directe.

Materialele folosite sunt brute, sincere, necomplicate. Podeaua și stâlpii de beton, plăci ceramice glazurate pentru un fundal colorat, oglinzile de pe pereti și detaliile de alamă alcătuiesc împreuna cadrul perfect pentru mobilierul din marmură și lemn. Toate zonele din amenajare sunt rezultatul direct al unei scheme funcționale, realizând un echilibru între zonele de stat perimetrale, mai formale și cele din centru, care au un caracter mai fluid.

Spațiul este tratat uniform, având mai multe puncte focale, cum ar fi barul de marmură de opt metri lungime cu fundal de oglindă și ancadrament de plăci ceramice sau desenul de pe perete, care suprapune tehnica liniilor fine de constructie și tema abordată, jungla cu vegetație deasă. Pentru a da profunzime în perspectivă, pe peretele adiacent s-a folosit o placare de oglindă, care printr-o iluzie optica prelungește lucrarea. Tavanul tehnic este aparent, cu toate tubulaturile și aparatura vizibile, în spiritul onest și necosmetizat al întregii amenajări. Acesta este vopsit în culoarea verde închis, ca referință directă la tema amenajării.

Luminile folosite sunt punctuale, concentrate pe mese, cu câteva excepții menite să accentueze anumite zone cu caracter individual. Întreaga atmosfera este construită să completeze experiența culinară și să contribuie la conectarea și imersia în această oază urbană luxuriantă. Structurarea spațiului sub forma unui plan liber a condus la obținerea de perspective secvențiale, care dau detaliu și adâncime spațiului.

Review overview