Home / 4/2017  / Capelă pe malul mării

Capelă pe malul mării

Ne imaginăm Capela de pe malul mării ca pe o barcă veche care plutea pe ocean, cândva cu mult timp în urmă. Oceanul s-a mai retras de-a lungul timpului și a lăsat în urmă o

Vector Architects

Capelă pe malul mării

 • Amplasament

  Beidaihe New District, China

 • Birou de arhitectură 

  Vector Architects

 • Autor

  Gong Dong

 • Arhitect

  Dongping Sun

 • Echipă proiectare 

  Yi Chi Wang, Zhiyong Liu, Yifan Zhang

 • Inginerie structurală 

  Beijing Yanhuang International Architecture & Engineering Co.,Ltd

 • Consultant inginerie structurală 

  Lixin Ji, Zhongyu Liu

 • Client 

  Beijing Rocfly Investment (Group) CO., LTD

 • Suprafaţă construită 

  270 mp

 • Anul proiectării 

  2014

 • Perioadă construire 

  2014‑2015

 • Photographs

  Vector Architects / Chen Hao

 • Website

  www.vectorarchitects.com

Ne imaginăm Capela de pe malul mării ca pe o barcă veche care plutea pe ocean, cândva cu mult timp în urmă. Oceanul s-a mai retras de-a lungul timpului și a lăsat în urmă o structură pustie, care încă se află pe plajă.
Spațiul este astfel împărțit vertical. Spațiul exterior acoperit devine, în mod firesc, un loc de odihnă pentru oamenii de pe plajă. Este, de asemenea, un loc care leagă spațiul religios de viața de zi cu zi. Când valurile se ridică din nou, acest spațiu este acoperit de apă. În acel moment, imaginea bărcii plutitoare se relevă din capelă.

Atmosfera de la etaj este divină și religioasă. Experiența spațială începe încă de pe traseul de 30 de metri care duce la capelă. Pe măsură ce oamenii se apropie, apare un indicator care anunță spațiul suspendat pe cealaltă parte, accesibil prin deschiderea de 600 de mm din mijlocul scărilor masive. Cu imaginea oceanului surprinsă trecător în depărtare, vizitatorul urcă treptele, pătrunde prin poartă și face o întoarcere în jurul peretelui-ecran în spațiul cu deschidere largă spre ocean. Relația dintre spațiu și ocean este mult mai intensă datorită poziției ridicate. Punctul de observație este izolat de plajă și de oameni, astfel că oceanul devine principalul punct de interes.

Capela nu are prea multe deschideri. Singura fereastră orizontală cu vedere la ocean se află pe fațada de est. Înălțimea de 2,7 m a ferestrei oprește pătrunderea excesivă a luminii în interior și, de asemenea, încadrează vederea spre ocean. Câteva deschideri înguste între pereți permit, de asemenea, pătrunderea luminii naturale. Iluminatul este controlat cu atenție în spațiul interior de 10 m înălțime, printr-o lumină difuză. Pe fațada de est, un triunghi deschis ușor luminează crucea de jos până sus. În acoperișul înclinat este un luminator care permite luminii naturale să pătrundă în spațiul de 300 de mm dintre peretele înclinat dinspre nord și acoperișul înclinat.

La prânz, pe timp de primăvară, vară și toamnă, când razele soarelui sunt aproape perpendiculare, lumina se proiectează direct pe peretele dinspre nord, generând un efect intens și vibrant de iluminare. Deși lumina nu stă mult timp în același loc și cu aceeași intensitate, textura peretelui stucco este accentuată și sărbătorită de lumina momentului, căpătând o textură palpabilă. În partea de nord, există un spațiu de meditație în consolă. O singură persoană poate intra în acel loc, ai cărui pereți o îmbrățișează strâns, în vreme ce un alt perete curbat conferă o priveliște extinsă asupra oceanului îndepărtat.

Designul capelei se bazează foarte mult pe ventilația naturală. Pentru a menține aspectul exterior uniform și continuu, toate ferestrele sunt ascunse în golurile dintre anveloparea principală și câteva elemente ale unor pereți paraleli continuați în exterior.
Capela pe malul mării deservește comunitatea din stațiune în partea de vest. Este un spațiu creat artificial, situat cel mai aproape de ocean. Alături de programe religioase, în capela de la malul mării sunt organizate foarte multe evenimente publice și comunitare. Împreună cu Biblioteca de la malul mării, Capela oferă un spațiu spiritual pe coasta oceanului, unde oamenii își pot încetini ritmul, pot experimenta natura și pot medita la starea lor interioară.

Review overview