Home / 2/2017  / Cabană de iarnă pe Muntele Kanin

Cabană de iarnă pe Muntele Kanin

Cercetarea pentru construcţia cabanei a fost iniţiată de biroul de arhitectură OFIS Arhitekti și de inginerii structuriști de la CBD, pentru dezvoltarea unui adăpost de lemn autonom, rezistent la condiţiile extreme din partea superioară a

OFIS ARHITEKTI

Cabană de iarnă pe Muntele Kanin

Amplasament 

Muntele Kanin, Slovenia

Titlu proiect 

Cabană pe muntele Kanin

Birou de arhitectură

OFIS Arhitekti

Echipă de proiect 

Rok Oman, Spela Videcnik, Janez Martincic, Andrej Gregoric, Sara Carciotti, Jamie Lee, Maria Della Mea, Vincenzo Roma, Andrea Capretti, Jade Manbodh, Sam Eadington, Roberta Costa, Soo Woo

Inginerie structurală 

Bruno Dujic, Jure Jancar, Jure Jancar, ZigaStepisnik, Martin Gradisnik, Milan Sorc

Client 

PD Bovec

Suprafaţă construită 

9,7 mp / 9.7 sqm

Anul proiectării 

2013

Perioadă construire 

2015–2016

Fotografii 

Janez Martincic, Ales Gregoric

Cercetarea pentru construcţia cabanei a fost iniţiată de biroul de arhitectură OFIS Arhitekti și de inginerii structuriști de la CBD, pentru dezvoltarea unui adăpost de lemn autonom, rezistent la condiţiile extreme din partea superioară a muntelui. Cerinţa principală a constat în instalarea unor obiecte reale, adăposturi la scală 1:1, în zone aflate la distanţă mare una de cealaltă și de a studia răspunsul lor la condiţii meteorologice extreme: schimbări de temperatură radicale, zăpadă și teren accidentat. Condiţiile aspre de vânt și zăpadă, alunecările de teren și porţiunile dificile, dar și vremea aspră specifică necesită soluţii arhitecturale adecvate în structură și concept.

Zona este accesibilă numai prin căţărare sau cu elicopterul, modulele și sarcinile fiind pregătite în conformitate cu limitele maxime de greutate și de echilibru. Poziţia lor în pustietate impune respectarea resurselor naturale care asigură stabilitatea adăpostului, cu un impact minim asupra terenului.

Kanin este un munte situat lângă Bovec, un mic oraș din Slovenia, înconjurat de staţiuni foarte frumoase răspândite în toată valea. Zona este, de asemenea, importantă datorită luptelor care au avut loc aici în timpul Primului Război Mondial. Regiunea de luptă a soldaţilor era de-a lungul frontului Isonzo și în zonă au fost găsite multe rămășiţe ale conflictelor. În colaborare cu Asociaţia alpinistă slovenă și PD Bovec, acest sit special a fost ales datorită perspectivelor sale de 360 de grade oferite asupra Sloveniei și Italiei, dar și datorită vederilor spectaculoase către Triglav, Soca Valley și Marea Adriatică. Zona va deveni o destinaţie atractivă pentru excursioniști, alpiniști, speologi, iubitorii de munte și de natură, dar și romantici.

Cabanele de iarnă de pe Kanin reprezintă un volum compact de lemn, structurat pe trei platforme de odihnă pe post de podea. Aceste platforme sunt suspendate spre vale, iar o fereastră mare, panoramică din sticlă oferă vederi uimitoare asupra vecinătăţilor. O altă parte suspendată din cornișă este amplasată pe o amprentă mai mică de stâncă. Designul interior impune modestie și subordonare funcţiei, oferind cazare pentru până la nouă alpiniști.

Review overview