Home / 2/2017  / Arca lui Konieczny

Arca lui Konieczny

Valoarea parcelei constă în priveliştea minunată pe care o oferă. Ideea proiectului era aceea de a transforma casa în cadrul perfect pentru tabloul oferit de acest peisaj. Cea mai adecvată soluţie s-a dovedit a fi

KWK PROMES

Arca lui Konieczny

Amplasament

Cracovia, Polonia / Kraków, Poland

Titlu proiect 

Arca lui Konieczny / Konieczny’s Ark

Birou de arhitectură 

KWK Promes

 Autor

Robert Konieczny

Colaboratori

arh. Łukasz Marciniak, arh. Marcin Harnasz, arh. Aneta Świeżak / arch. Łukasz Marciniak, arch. Marcin Harnasz, arch. Aneta Świeżak

Inginerie structurală 

Kornel Szyndler

Suprafaţă sit 

1694 mp

Suprafaţă construită

138 mp

Anul proiectării 

2011

Perioadă construire 

mai 2011 – noiembrie 2015

Fotografii 

Olo Studio, Jakub Certowicz, Courtesy of Robert Konieczny

Valoarea parcelei constă în priveliştea minunată pe care o oferă. Ideea proiectului era aceea de a transforma casa în cadrul perfect pentru tabloul oferit de acest peisaj. Cea mai adecvată soluţie s-a dovedit a fi un sistem complet deschis către peisajul montan, o clădire cu un etaj care oferă aceeași vedere din toate spaţiile sale interioare.

Deoarece lotul se află într-o pustietate absolută, ne-am confruntat cu o problemă de securitate. Soluţia s-a dovedit a fi o chichiţă aplicată clădirii, astfel că doar un singur colţ atinge solul, iar restul atârnă peste marginea dealului. Prin această soluţie, dormitoarele au fost amplasate la parter, iar celelalte camere la primul etaj. Deschiderile largi de sticlă ale clădirii se închid în mod eficient în partea de intrare a casei prin nişte panouri de beton, un pod mobil care îndeplinește și funcţia de trepte și un obturator de ferestre.

Amplasarea casei pe o pantă abruptă a presupus riscul ridicat de alunecare a terenului, din ce în ce mai frecvent în munţii polonezi. Pentru a limita mișcarea subsolului, casa a fost tratată ca un pod pe sub care curge natural apa de ploaie.

Realităţile peisajului montan, precum și legea locală au impus folosirea unui acoperiș tip fronton. Astfel, casa a luat forma unui hambar tipic amplasat pe trei pereţi subţiri.

Pentru a da rigiditate clădirii, zidurile au fost ranforsate de planurile «acoperișului inversat», ușor ridicat deasupra solului. Înclinarea lor a crescut sentimentul de securitate. Și astfel, am creat practic o casă cu două acoperișuri, care o protejează de apă; ulterior, ne-am dat seama că a început să semene cu o arcă ce plutește peste câmpuri. Pentru a nu perturba această impresie, cea mai bună soluţie pentru grădină a fost lipsa ei, iar cel mai bun gard ar fost unul mimat, câteva pietre. În același timp, clădirea trebuia să fie ieftină și ușor de construit. De aceea, a fost ales un sistem de izolare din interior, structura de beton devenind o elevaţie finisată. Este modul în care au fost evitate detalii şi finisaje complicate, care au fost înlocuite cu beton turnat de la un producător local. De asemenea, spuma pulverizată cu structură de celulă de tip închis s-a dovedit a fi izolaţia optimă, fiind în același timp și o barieră de vapori.

Review overview