Home / Arhiva  / SHARE X – EXPOZIȚIE “MATERIE DIGITALĂ ȘI CONSTRUIRE INTELIGENTĂ”

SHARE X – EXPOZIȚIE “MATERIE DIGITALĂ ȘI CONSTRUIRE INTELIGENTĂ”

SHARE X, “Conference for Advanced Architecture”, va avea loc la București pe data de 14 noiembrie și va fi găzduită de Radisson Blu Hotel.

Materie digitală și construire inteligentă

Ar trebui să continuăm să construim structuri rigide și fixe? Sau clădirile pot începe să gândească?

Insitutul de Arhitectură Avansată din Catalonia (IAAC), centru internațional pentru educație, fabricare digitală și cercetare, dedicat dezvoltării arhitecturale și tehnologiei, este unul dintre cei mai importanți invitați ai forumului SHARE X de la București. Mai mult de 15 modele de machete și studii, având teme și echipe diferite, vor urma a fi expuse pe parcursul expoziției: ,, Materie digitală și construirea inteligentă ”.
În ziua de astăzi luăm parte la o schimbare de paradigmă în spectrul arhitecturii. Tehnologiile erei informaționale și impactul acestora asupra arhitecturii se schimbă , iar relația acestora cere concepte noi sau adaptate, unde spațiul fizic se împletește perfect cu spectrul digital, limbajul conexiunilor electronice devenind același cu cel al conexiunilor fizice.
Tindem să căutăm constant noi diferite forme de locuire, unde arhitectura nu este doar locuită ci devine integrată prin tehnologie, devine evoluționară și interactivă. Dacă computerele au fost odată de dimensiunea clădirilor, acum clădirile devin computere, în sensul performanței acestora, a protocoalelor de comunicare și a capacității de a fi programate operațional la scară nano- moleculară din perspectiva materialului, mulțumită unor algoritmi auto-generativi. Ar trebui să continuăm să construim structuri rigide și fixe? Sau clădirile pot începe să gândească?
Nikol Kirova, arhitect interdisciplinar și cercetător în cadrul IAAC, își va focusa prezentarea din cadrul SHARE X pe o serie de propuneri inedite ce au în vedere materialele active, inteligența sistemelor materialelor și tehnici de construire. Cinci categorii de sisteme materiale cu diferite teme vor fi expuse : construirea cu materiale naturale, optimizarea de material, reducerea amprentei de carbon, senzori pe bază de materiale incorporate și învelișuri reactive la umiditate. Fiecare categorie va fi discutată utilizând studii de caz din proiectele de cercetare dezvoltate în cadrul studioului de Materie Digitală și Construcție inteligentă din IAAC.

Expoziția “Materie Digitală și construire inteligentă”

Expoziția va prezenta o gamă de propuneri ce au legătură cu materialități și sisteme constructive diferite. Expoziția Materie Digitală și Construcție inteligentă include cinci categorii de sisteme materiale diferite care au în vedere topici distincte :

1. Construirea cu materiale naturale

Open Thesis Fabrication este un program post-universitar în cadrul IAAC care se ocupă de tehnici noi de imprimare 3d folosind materiale naturale precum argilă, lut și pământ. Expoziția va conține mai multe probe de elemente fabricate dintr-o serie de materiale naturale prin utilizarea procesului de fabricație aditivă. În plus, se vor demonstra două încercări de creștere a performanței și a complexității argilei. Prima tratează posibilitatea de a îmbunătăți performanța termică a acesteia creând un compozit împreună cu Nano- Platele de Grafen. Imprimarea 3D permite compozitului să fie optimizat gradat. Cea de-a doua demonstrație va puncta posibilitatea de a utiliza Mycelium ca sistem activ ce se interconectează și consolidează astfel încât performanțele structurale ale argilei să crească.

2. Optimizarea materialului

Ca urmare a nevoii stringente de scădere a deșeurilor produse în fiecare an in construcții și de optimizare a materialului, două proiecte distincte vor fi prezentate in acest sens. ,,Metaform” propune cofraje reutilizabile de forme libere pentru turnarea betonului, care pot fi reconfigurate pentru a obține un spectrul larg de rezultate cu geometrii diverse.

,,Multiscalar Porosity” demonstrează o abordare radicală pentru a incorpora materialele naturale cu porozitate programabilă. Studiul este inspirat din structura osului. Acesta demonstrează cum materialul poate fi ajustat pentru a atinge pierderi minime fără a compromite integritatea sa structurală prin folosirea compoziților biodegradabili.

3. Reducerea impactului de carbon

Concentrațiile de dioxid de carbon cresc constant ca rezultat al activității umane, precum arderile de uleiuri fosile, agricultura, construcțiile. Plantele sunt capabile de a extrage CO2 din atmosferă prin intermediul procesului de fotosinteză, însă dioxid de carbon este eliberat in continuare la un nivel mult mai ridicat, astfel încât acestea nu fac față. Proiectul ,,Ingeo” se preocupă cu dezvoltarea și optimizarea materialului bazat pe schimbul modificat dintre ioni și rășină (IER). Acest material are capacitatea de a absorbi CO2, deci este apt pentru a purifica aerul și a răci atmosfera orașelor noastre. Acest material este o parte activă a unui performant înveliș arhitectural, optimizat geometric prin intermediul design-ului de calcul. Studiul ,,Cast in Carbon” conturează o metodă importantă de a reduce impactul asupra mediului prin optimizarea folosirii betonului. Biochar a fost folosit a înlocuitor în diverse compozite bazate pe ciment cu succes și a plusat cu proprietăți adiționale precum izolație termică, răcire pasivă și masă proprie mică.

4. Senzori pe bază de materiale încorporate

Odată cu avansarea sistemelor de materiale active și nanomateriale în arhitectură, capacitățile materialului s-au dezvoltat. Putem fabrica acum materiale programabile care răspund și învață din mediul in care se afla. Două proiecte ce au ca topică materiale inteligente vor fi expuse : ,,Synapse” și ,, Alive”. Acestea demonstrează cum poate funcționa un material bazat pe simțuri prin intermediul grafenului, în sistemele de materiale flexibile precum și în cele rigide.

5. Învelișuri reactive la umiditate

Fațadele predominant vitrate sunt un trend arhitectural ce corespunde nevoii umane de lumină și transparență în mediul construit. Suprafețele mari vitrate aduc în același timp și radiații solare puternice ce au un impact puternic asupra temperaturii interioare. Două proiecte vor fi expuse ca exemple de sisteme alternative ce realizează, răspund și îmbunătățesc confortul. ,,Hydromembrane” funcționează ca un sistem compozit ce se auto-reglează, ce echilibrează cerințele climatului interior pentru a satisface criteriile confortul uman referitoare la umiditate, temperatură și mișcarea aerului. Prin intermediul acestui sistem, ventilația și răcirea prin evaporare sunt posibile in sistem semi-pasiv.

Despre SHARE

SHARE X, “Conference for Advanced Architecture”, va avea loc la București pe data de 14 noiembrie și va fi găzduită de Radisson Blu Hotel. Evenimentul, organizat în mod tradițional de către ABplus events în colaborare cu OAR România și UAIUM București va fi construit pe trei secțiuni: materiale inovatoare, tehnologii disruptive și arhitectura avansată a fațadelor. Evenimentul se bucură de susținerea partenerului oficial Saint Gobain, a partenerilor principali Şişecam Flat Glass, Etem Building Systems, ZUMTOBEL Group, TeraSteel, a partenerul software GRAPHISOFT, partenerilor EQUITONE, HOLCIM, a sponsorilor Adeplast, ALUPROF, Urban Landscapes Romania, Villeroy & Boch.

Partenerii media principali sunt Igloo, SpațiulConstruit, Humans of Architecture, partenerilor media Arhitext, The Institute, Bursa Construcțiilor și Arena Construcțiilor.

Forumul SHARE a devenit în ultimii 20 de ani o rețea esențială de networking pentru profesioniștii din industria construcțiilor și arhitecturii din Europa Centrală și de Est. Forumurile creează o platformă eficientă de cunoaștere și de înțelegere a diversității fenomenului arhitectural contemporan. În prezent, evenimente SHARE au loc în 10 țări din Europa Centrală și de Sud-Est, iar Comunitatea SHARE cuprinde peste 50.000 de membri din întreaga lume.

Inregistare delegații din birourile de arhitectură

Membri OAR , arhitecți cu drept de semnatură, se pot înregistra gratuit până la data de 6 noiembrie.
Arhitecții stagiari și alți membri ai echipei până în 30 de ani pot fi înregistrați cu tariful special pentru delegațiile din birourile de arhitectură (2+1 Young).
Linkurile de înregistrare se găsesc la adresa: https://share-architects.com/share-x-2019-buy-tickets/

Review overview