Home / 3/2019  / Sfântul Toma & E.V. le-Duc (1) – Mihai Pienescu

Sfântul Toma & E.V. le-Duc (1) – Mihai Pienescu

Eu, căpitanul transhuman definitiv F.U.K.2-I.U.U (Institututul Universal Unic), azi în ziua 242, an unic 1 din era nouă (2519 stil vechi), raportez următoarele: La bordul uneia din ultimile stații spațiale de supraviețuire, aflate încă pe orbita

Eu, căpitanul transhuman definitiv F.U.K.2-I.U.U (Institututul Universal Unic), azi în ziua 242, an unic 1 din era nouă (2519 stil vechi), raportez următoarele:
La bordul uneia din ultimile stații spațiale de supraviețuire, aflate încă pe orbita planetei așa numită Terra – stație inspectată înaintea distrugerii programate – am descoperit un fragment de letopiseț ornat cu câteva imagini. Estimez a fi scris la sfârșitul secolului XXI – între anii 2222 și 2333, analizele sunt în curs – după căderea globală a tuturor sistemelor de comunicare când, se pare, imposibilitatea utilizării scrisului electronic obligă la reutilizarea scrisului de mână și a scrisului tipărit […] Estimez că textul – descifrat de mine și comparat cu alte fragmente redactate utilizând același alfabet – se referă la un eveniment petrecut în epoca trecută, în jurul anilor “twenty-twenty” (2020). Cercetãrile efectuate mult timp de-a lungul anului unic 1 din era nouă au confirmat existența unei forme de viață pe planeta așa numită Terra până în jurul anilor 2400, dar încă nu avem date certe privind localizarea clădirilor și așezărilor, și nici asupra organizării și modului de viață la care cronicarul face referire.
Anexez prezentului raport letopisetul ornat cu imagini. Să fie citit, amin.
Hallo, hallo, I love you Mister President !

 

 

Vineri, 15 aprilie 2019, spre seară, au luat foc șarpanta și acoperișul catedralei Nôtre Dame din Paris, al patrulea cel mai vizitat (14 milioane de turiști anual) monument din lume. Cei care-și mai amintesc poveștile străbunicilor spun: ca urmare a incendiului, 1000 de tone de lemn de stejar au ars (șarpantele navei, transeptului și structura turlei), 460 de tone de plumb s-au topit (învelitoarele din plãci de plumb). Energia degajatã a fost estimată între 1800 și 2500MW, echivalentul incendiului a 12 cisterne pline cu benzină sau a 800 de apartamente convenționale. Timp de 10 ore, 400 de pompieri au luptat cu flăcările. Nu a murit nimeni. Se spune că structura catedralei și operele de artă au fost salvate. Mai toate televiziunile din lume au asigurat transmisia în direct a incendiului. Mii de cetățeni, frumos globalizați – ai Franței, ai Europei, ai lumii – au asistat la ridicarea flăcărilor și fumului. Curiozitate, emoție, lacrimi și cântece amestecându-se cu particulele nocive rezultate în urma incendiului. Apoi, în câteva zile, s-a adunat aproape un milliard de euro (echivalentul a ~14,5 bitcoins de azi/prețul a 3 pastile de hrană) pentru lucrările de reconstrucție.
Nu s-a prăbușit și statuia Sfântului Toma care, sub înfățișarea lui Viollet Eugène-le-Duc – iscusit și mândru restaurator, alături de arhitectul Jean-Baptiste-Antoine Lassus, al catedralei Nôtre Dame din Paris – privea de mai bine de o sutã cincizeci de ani către “cocoșul” aflat în vârful turlei. Se pare că fusese deplasată cu câteva zile mai devreme – ca și cele ale celorlalți apostoli – pentru restaurare. Statuia îl reprezenta pe V.E.-le-Duc cu un echer în mâna dreaptã și cu mâna stângă atingând una dintre tâmplele sale gânditoare. Atât de atașat chef d’oeuvre-ei sale se auto-înstatuase în bronz, confundând probabil, în avântul său creator, regnul celest cu cel pãmântesc. Organele de anchetă constataseră că toți ceilalți unsprezece apostoli (Andrei, Petru, Bartolomeu, Iacob cel bãtrân, Ioan, Filip, Matei, Iuda, Iacob cel tânãr, Simon, Matia) rămăseseră întorși către ținuturile și oamenii pe care, conform poveștii, trebuiau să-i călăuzească.
Se pare, deci, că salvate au fost toate cele douăsprezece bronzuri apostolice, dar – după cum am aflat de la parchetul Paris, care deschisese atunci o anchetă pentru “distrugere involuntară prin incendiere” – numai dagherotipul arhivat (tradițional) al lui E.V-le-Duc ar fi ușurat identificarea (eventuală) a Sfântului Toma. Pentru ceilalți unsprezece apostoli, experții estimează că, pe de o parte, vechimea venerabilă a imaginilor atunci existente (picturi murale, icoane, etc.), fizionomiile ușor de confundat, din cauza unor izbitoare asemănări constatate de-a lungul a mai bine de 1500 de ani, ca și, pe de altă parte, pierderea tuturor suporturilor informatice din ultimii 300 de ani, ar fi făcut absolut ipotetică identificarea.
Așadar, și uitatele fotografii argentice, ca și scrisul de mână la care, în aceste grele vremi, am revenit, se aratã a fi fost (ca și acum) folositoare. Când scriu aceste rânduri, dintre dunele de nisip scăldate de un soare orbitor se mai zãresc doar cornișele celor două turnuri ale fațadei vestice.

Review overview