Home / 3/2019  / Coop Project Spreefeld, Berlin – Arpaneto Architekten + Fatkoehl Architekten + BAR Architekten

Coop Project Spreefeld, Berlin – Arpaneto Architekten + Fatkoehl Architekten + BAR Architekten

Este un proiect dezvoltat și administrat la comun ce se construiește plecând de la experiența câștigată din multe alte proiecte efectuate pe cont propriu în trecut. Misiunea sa: să profite de potențialul unic al amplasamentului

Amplasament: Berlin, Germania 

 

Titlu proiect: Proiectul Coop Spreefeld: utilizare mixtă + cost redus + standard înalt 

 

Autori : Michael von Matuschka, Jürgen Patzak-Poor, Matthew Beattie, Florian Gilles (BARarchitekten), Silvia Carpaneto, Irene Kottenbrock, Rebecca Lehmann, Albert Seymour, Javier Cuenca, Branimir Brozig, Lidia DaCruz, Ticia Sarries, Cristina Basoli, Claire Delaby (carpaneto architekten), Florian Koehl, Claus Friedrichs, Efe Üner, Judith Frankenberg, Filipe Serro (fatkoehl architekten)

 

Construcţii: Jörg Finkbeiner, Ufuk Sagir (Partner und Partner)

 

Inginerie structurală & siguranţă la foc: Wolfgang Thal, Mathias Huber (ifb Thal und Huber)

 

Proiectare casă pasivă: Martin Reichel, Mathias Friedrich

 

Dimensiune lot: 7.400 mp / sqm

 

Suprafață utilă externă: 10.000 mp / sqm

 

Suprafață principală: 8.000 mp / sqm

 

Fotografii: Ute Zscharnt, Daka, Michael Matuschka, Andreas Trogisch, Eric Tschernow, Johannes Dumpe

 

Este un proiect dezvoltat și administrat la comun ce se construiește plecând de la experiența câștigată din multe alte proiecte efectuate pe cont propriu în trecut. Misiunea sa: să profite de potențialul unic al amplasamentului său pentru a crea o zonă urbană justă din punct de vedere social, stabilă din punct de vedere economic și responsabilă din punctul de vedere al mediului. Proiectul a fost început în 2008. Trei clădiri formează o unitate încrezătoare și distinctă, prin design-ul și poziția acestora în spațiul urban. Deschise către râu și către vecini, acestea nu se definesc ca fiind blocuri. Terasele individuale și comune au devenit o trăsătură distinctivă; ele oferă o compensație prin «pierderea» spațiilor deschise către public. Design-ul clădirii constă predominant în sisteme simple de suport și construcție ce permit o varietate bogată de opțiuni pentru organizarea utilizărilor variate. Astfel, nici măcar două dintre cele 64 de apartamente nu vor semăna între ele, deși toate respectă aceleași principii.

 

O atenție specială a fost acordată utilizării exclusive a materialelor de construcție compatibile cu mediul; utilizarea lemnului a fost rezonabil maximizată (perete exterior din panouri de lemn, izolație din vată de lemn, balcoane solide din lemn). Clădirile se conformează standardului pentru case pasive și își produc propria energie regenerabilă printr-o unitate de cogenerare, un sistem geotermal și panouri fotovoltaice. Pe lângă unitățile convenționale există și șase apartamente cluster care oferă o structură comună pentru grupuri ce includ între 4 și 21 de persoane. Apartamentele sunt lipsite de bariere; se folosesc la comun spălătoriile, sălile de fitness, camere de oaspeți, terasele de pe acoperișuri precum și camerele de muzică și pentru copii. Parterul este în mare măsură deschis publicului, reflectându-și atitudinea în mediul urban. Acesta include un atelier de tâmplărie, bucătărie de catering, studiouri, o creșă și un spațiu de co-working. Disponibile non-rezidenților sunt Camerele Opționale – spații neatribuite, nefinisate pentru proiecte comunitare, sociale sau culturale. Camerele opționale mențin caracterul deschis al proiectului față de viață și dezvoltarea urbană.

 

Populația rezidentă este destul de diversă. Aparține mai multor generații și mai multor culturi, fiind posibilă atât prin oameni cu bani. cât și fără. În schimbul capitalului necesar, utilizatorii ar putea efectua lucrări de construcții de care au nevoie în locuințele lor, pe cont propriu. Astfel, dând, de asemenea, dovadă de solidaritate față de furnizarea garanției de credit necesară, proiectul a permis și participarea oamenilor cu foarte puțin capital. Chiriile sunt eșalonate și pornesc de la un nivel egal cu cel al locuințelor subvenționate de stat, dar fără a fi primit o astfel de subvenționare. Acest lucru a ajutat mulți rezidenți din Spreefeld care nu și-ar fi permis altfel să locuiască în centrul orașului în condițiile actuale. După cum s-a definit și administrat încă de la început, participarea s-a concentrat pe probleme, utilizări și spații colective. Aptitudinile sociale dezvoltate prin intermediul acestui proces au îmbogățit și facilitat un mod cooperativ de trai.

Review overview