Home / 5/2018  / Magazinul optic Eye-D – OFIST

Magazinul optic Eye-D – OFIST

Eye-d nu este conceput doar pentru a fi un magazin optic. Nicio afacere nu mai este doar o afacere în sine. Totul este social. Nu putem neglija realitatea de astăzi, când chiar şi a sta

Amplasament : Karaoky, Istanbul, Turcia

Titlu proiect : Magazinul optic Eye-D

Birou de arhitectură : Ofist

Șefi proiect : Yasemin Arpac & Sabahattin Emir

Suprafață totală : 105.0 mp

Anul proiectului : 2017

Fotografii : Ali Bekman

 

Eye-d nu este conceput doar pentru a fi un magazin optic. Nicio afacere nu mai este doar o afacere în sine. Totul este social. Nu putem neglija realitatea de astăzi, când chiar şi a sta acasă singur se transformă într-un produs social media.

În plus, în metropole aglomerate precum Istanbul, viața este aglomerată, rapidă și grea. A-ţi face timp pentru tot și pentru toţi este aproape imposibil. Poate de aceea facem mereu mai multe lucruri în acelaşi timp; bem o cafea de dimineață, verificând în același timp mesajele și știrile, adăugând poveşti pe Instagram, urmărindu-ne prietenii pentru a vedea ce fac și, de asemenea, continuând să ne facem treaba. Încercăm, de asemenea, să ne raportăm la mediul din jurul nostru. Haideţi să numim această experiență una de utilizator. Când ne aflăm într-o expoziție, într-o librărie sau într-un mall, există întotdeauna o experiență, dar, de obicei, din cauza vieții în aceste metropole sau a amplorii acestor medii, experiența este oarecum una în afara dimensiunilor umane. Nu este ușor să se relaționeze sau să se dezvolte o afinitate.

Prin urmare, Eye-D nu este doar un magazin, ci un loc de întâlnire care are mai multe scopuri. Este un loc pentru bloggeri, un punct de întâlnire, o galerie de artă, o cafenea sau un loc cu muzică… Mai important, este un spațiu bazat pe experiența umană. Un loc în care nu numai că faceți cumpărături, ci va implicați în alte experiențe, fiind conștienți de împrejurimile dumneavoastră și apreciindu-le.

Din nou, ca aproape orice altceva în jurul nostru, conceptul de magazin optic s-a schimbat și el. Ceea ce era foarte tehnic, chiar științific, a devenit la modă. A purta ochelari de vedere sau de soare era o necesitate tehnică. Pentru a îndeplini acest scop, toate magazinele au fost proiectate igienic, ca și cum s-ar fi proiectat unui spațiu de îngrijire a sănătății. Linii curate. Steril. Clinic. Și plictisitor.

Abordarea noastră a fost aceea de a crea un mediu comod, interactiv, prietenos și potrivit pentru oameni, în mijlocul orașului haotic. Este un spațiu proiectat pentru a fi ușor adaptat unor scopuri diferite, dezvoltând în același timp o comunicare cu utilizatorul său. Credem că cel mai puternic instrument pentru a realiza acest lucru este utilizarea extraordinară a materialelor / ideilor simple și familiare.

La fel ca abordarea obișnuită a proiectelor noastre; am găsit doar câteva idei de design simple și, totuși, foarte puternice și am modelat întregul spațiu în acest cadru. Una dintre aceste idei a fost de a forma un cadru de fier și panouri care creează un fundal multifuncțional, permițând amenajări ușoare pentru diferite nevoi cum ar fi prezentarea ochelarilor, precum și a lucrărilor de artă. Cealaltă idee a fost să atribuim un element ușor, familiar, prietenos, ceva simplu ca formă și mărime și care să genereze un spațiu care să fie folosit cu totul.   Am decis sa folosim blocurile de plută de yoga și am ajuns să punem 550 de blocuri într-o zonă de 105m2, dintre care 95 cu surse de lumină.  De asemenea, am atârnat un placaj din plută laminat pe ambele părți,  cu lungimea de 4 metri, in doar patru colțuri, până la tavan.  Scaune asortate din plută Bob din Modus sunt aşezate ici colo…Secretul atunci când se lucrează cu un material sau o idee simplă, obişnuită stă în detalii şi în modul în care se interpretează şi implementează ideea. Detaliile şi implementările gândite cu atenţie, cu mână de lucru de înaltă calitate, sunt întotdeauna indispensabile.

 

Text de Ofist

Review overview