Home / 4/2017  / Fudao

Fudao

Desemnat arhitect și consultant urbanistic pentru Fuzhou Forest Walkway, biroul de arhitectură LOOK Architects din Singapore a avut onoarea să împărtășească experiența acumulată în proiecte locale precum Alexandra Arch și Forest Walk cu China, astfel

LOOK Architects

Fudao

 • Amplasament

  Gulou, Fuzhou, China

 • Birou de arhitectură

  LOOK Architects (Singapore)

 • Echipă de proiect

  Look Boon Gee, Ng Sor, Hiang, Chua Liang Ping, Lee Liting, Chow Khoon Toong, Yue Shirong, Lim Wan Chien, Chris Su, Kevin Doan

 • Arhitect asociat

  Fuzhou Planning Design and Research Institute

 • Colaboratori

  Manuela Lara, Marie Clement, Ana Fortuna, Pedro Valente

 • Inginerie structurală

  Arup Singapore Pte Ltd, Fuzhou Planning Design and Research Institute

 • Suprafață sit

  760 000 mp

 • Anul realizării

  2017

 • Fotografii

  Zhou Yue Dong

 • Website

  www.lookarchitects.com

Desemnat arhitect și consultant urbanistic pentru Fuzhou Forest Walkway, biroul de arhitectură LOOK Architects din Singapore a avut onoarea să împărtășească experiența acumulată în proiecte locale precum Alexandra Arch și Forest Walk cu China, astfel extinzând aria de influență a arhitecților în zonă asiatică mai extinsă.

Sistemul pietonal suspendat construit din oțel, primul de acest fel care străbate zone împădurite din China, Fuzhou Forest Walkway (sau mai bine cunoscut sub numele de Fudao), se întinde pe o distanță de 6,3 km de la un capăt la altul, de‑a lungul întregului Jinniushan și acoperă în jur de 19 kilometri pe traiectoria sa. Fiind o rețea urbană care asigură accesibilitatea publică la terenul indigen răspândit la nord‑est de Minjiang, Fudao exprimă o conștiință trezită pentru îmbunătățirea vieții locuitorilor orașului prin apropierea acestora de natură.

Unul dintre cele mai verzi orașe din China, Fuzhou este capitala provinciei Fujian, denumită uneori și Rongcheng sau «orașul banyan», renumit pentru numeroșii arbori banyan care îi mărginesc străzile. Alături de relieful muntos și de lacurile pitorești create artificial, farmecul frumuseții naturale a orașului Fuzhou este incontestabil. Cu toate acestea, creșterea urbană accelerată a diminuat întinderea zonelor împădurite, Jinniushan fiind unul dintre cei mai mari plămâni verzi situați în centrul orașului.

Împrejmuite de tabere militare și câteva cimitire, multe părți din Jinniushan au fost inaccesibile publicului larg și au rămas în mare măsură neatinse. Ca parte a implementării proiectului Fudao, lucrările de îmbunătățire a mediului includ construirea unui columbar modern pentru relocarea mormintelor exhumate, reabilitarea unei cariere abandonate sub forma unui nou centru de vizitatori și transformarea unui depozit existent de autobuze într‑un punct principal de acces, Xikezhan.

În total sunt 10 intrări care conduc la rețeaua pietonală, fiecare fiind celebrată ca o intervenție îndrăzneață în țesutul urban existent. La Xikezhan, depozitul de autobuze existent va fi transformat într‑o enclavă destinată artei culinare și băuturii, acoperișul său în formă de pantă fiind accesibil pentru conexiune cu cărarea de pe creastă, niște platforme pietonale încastrate în stânca existentă, cu o înălțime de aproximativ 20 de etaje și cu o priveliște care îți taie răsuflarea.

Pentru o altă intrare situată în piațeta deschisă a sălii interioare de sport Jinniushan, a fost introdusă o impresionantă rampă în formă de spirală cu un diametru de 24 de metri, care anunță trecerea de la planul urban la un teren bogat împădurit. La vârful nordic, din conexiunea cu Parcul Meifengshan a rezultat o scurtă extindere a proiectului pentru a include planificarea viitorului hub comercial, care presupune aproximativ 30.000 de metri pătrați de suprafață brută.

Facilități precum adăposturile de odihnă, punțile de belvedere, turnurile de observare și ceainăriile sunt alternate de-a lungul platformelor înălțate, cu o înclinație lină care nu depășește 1:16 pentru a conferi o accesibilitate cât mai largă. Fiind o rețea de pasarele dotată cu conectivitate WIFI, panouri informative cu ecran tactil și monitoare pentru observarea traficului vizitatorilor, Fudao are potențialul de a stabili un nou punct de referință național pentru ecoturism.
Cu cele 8 componente de bază ce pot fi îmbinate în diferite permutații, rețeaua de pasarele este un sistem modular potrivit oricărui tip de teren, cu o mare capacitate de a se încadra topografiei neregulate. Designul eficient permite o lungime de 14,4 m între coloanele de susținere, minimizând amprenta la sol a construcției. Acesta este un aspect important pentru consiliul municipal din Fuzhou, care acordă prioritate de top conservării ecologiei existente. Utilizarea grilajului de oțel pentru punțile pasarelelor permite trecerea luminii naturale până la parter, ajutând astfel plantele de la nivelul inferior să aibă lumina soarelui.
Pentru a asigura o conexiune perfectă, a fost proiectată o punte care se extinde de‑a lungul arterei rutiere existente Honggan Road, realizând astfel o pictogramă uimitoare, cu un spațiu între coloane de peste 72 de metri. Profilul rabatat al panourilor parapetului servește la creșterea porozității structurii de pod, pentru a rezista mai bine încărcăturilor eoliene din vecinătate. Implicând caracterul unic al contextului existent, diferite segmente ale rețelei de pasarele formează împreună o expresivitate durabilă.

Întinderea demonstrativă Fudao – care se întinde pe o distanță de 1,2 kilometri, incluzând rampa în spirală de la intrarea în sala de sport interioară din Jinniushan – a fost recent finalizată și este foarte bine primită de liderii municipali. În timp ce această secțiune demonstrativă va fi în curând deschisă publicului ca o avanpremieră a planului general, lucrările vor continua în restul complexului Fudao, finalizarea lor fiind planificată anul viitor.

Amploarea proiectului a fost o adevărată revelație, iar echipa de la LOOK Architects a descoperit că provocările specifice procesului de proiectare întâmpinate au fost cele mai plăcute de învins. Asumându‑și filosofia îmbunătățirii vieții prin design, echipa și‑a dorit să extindă acest optimism dincolo de granițe și să creeze un impact pozitiv asupra dezvoltării viitoare a orașului Fuzhou.

Review overview