Home / 2/2017  / Rockaway!

Rockaway!

Rockaway! este o instalaţie în aer liber adaptată specificului sitului, creată de artistul Katharina Grosse (Germania, n. 1961). Reflectând culorile îndrăzneţe ale unui apus de soare, Grosse a transformat clădirea Acvatic din Fort Tilden, aflată

Katharina Grosse

Rockaway!

Proiect 

instalaţie în aer liber în cadrul expoziţiei MoMA PS1

Amplasament 

Fort Tilden, New York

Titlu proiect 

Rockaway!

Autor

Katharina Grosse

An 

2016

Fotografii 

Pablo Enriquez

Rockaway! este o instalaţie în aer liber adaptată specificului sitului, creată de artistul Katharina Grosse (Germania, n. 1961). Reflectând culorile îndrăzneţe ale unui apus de soare, Grosse a transformat clădirea Acvatic din Fort Tilden, aflată în stare înaintată de degradare, într-o operă de artă monumentală, folosind o tehnică specială de pulverizare a vopselei viu colorate direct pe structură. Instalaţia lui Grosse devine astfel un fel de sărbătoare supremă, care imprimă în memoria colectivă această clădire-simbol, grav afectată de uraganul Sandy în 2012 și care urma să fie demolată la sfârșitul anului 2016.

Abordarea singulară a lui Grosse scoate în evidenţă potenţialul picturii ca mediu și încapsulează frumuseţea puternică a acestei structuri create de om în mediul său natural. Prin toate lucrările ei, Grosse urmărește să extindă limitele picturii dincolo de graniţele pânzei. Instalaţia creată de Grosse îmbină perfect nuanţe subtile de lumină și umbră, caracteristice picturii peisajului tradiţional, cu greutatea și spectacolul sculpturii la scară largă. Aceste peisaje extinse și sculpturale evocă trăsăturile fizice ale picturii și terasamentelor, tocmai prin gesturile și monumentalitatea lor. Klaus Biesenbach, director MoMA PS1 și Curator-șef la Muzeul de Artă Modernă, spunea: «În 2008, am văzut creaţia Katharinei Grosse pentru Prospect.1 în New Orleans, unde a pictat o casă mică abandonată și condamnată la distrugere după uraganul Katrina. Am fost profund mișcat atunci că o clădire care așteaptă să fie dărâmată a primit în dar această frumuseţe temporară, demnă și fragilă totodată. Când am auzit că și clădirea Acvatic din Fort Tilden urmează să fie demolată după uraganul Sandy, m-am gândit imediat s-o invit pe Katharina să facă un proiect în acest sit.» «Colaborarea noastră, în special cu Serviciul Naţional de Conservare a Golfului Jamaica – parcurilor Rockaway și sprijiniţi de Societatea filantropică Bloomberg, este axată pe o strategie pe termen lung de creștere a gradului de conștientizare a regiunii ca una dintre zonele ecologice cele mai fragile din New York City. După cum a demonstrat uraganul Sandy, este o zonă care se confruntă atât cu provocări majore dar, de asemenea, are și cel mai mare potenţial pentru comunitatea noastră», a adăugat Biesenbach.

Rockaway! este o celebrare a recuperării în curs de desfășurare a Peninsulei Rockaway ca urmare a impactului devastator al uraganului Sandy în 2012, un proiect organizat în colaborare cu Alianţa artiștilor Rockaway, Serviciul Naţional de Conservare a Golfului Jamaica – parcurilor Rockaway, Serviciul de parcuri și recreere New York și Clubul de surf Rockaway Beach.

Review overview