Home / 2/2017  / Casa de pe stâncă, Granada

Casa de pe stâncă, Granada

Această casă este un proiect privat pentru un cuplu de tineri care a ales un teren dificil pe un deal, cu o înclinaţie de 42 de grade, în faţa Mării Mediterane, dar cu priveliști impresionante.

Gilbartolomé Architects

Casa de pe stâncă, Granada

Amplasament

Granada, Spania

Arhitecţi 

Pablo Gil, Jaime Bartolomé

Colaboratori 

Alfonso Peralta, Fabián Andrés Lizarazo, Blanca Perez

Manager proiect 

Beatriz Moreno, Grupo S.C.O

Structuri 

Juan Rey, Mecanismo S.L., Manuel Rojas, Elesdopa S.L

Design interior 

Pablo Gil and Jaime Bartolomé, Gil Bartolome Architects

Fotografii

Jesus Granada

Această casă este un proiect privat pentru un cuplu de tineri care a ales un teren dificil pe un deal, cu o înclinaţie de 42 de grade, în faţa Mării Mediterane, dar cu priveliști impresionante. Sarcina principală a fost aceea de integrare a casei în peisajul magnific din jurul sitului și de direcţionare a spaţiilor locuibile spre mare. Totodată, a fost un proiect dezvoltat cu un buget extrem de strâns, pe un sit complex și cu idei ambiţioase, atât de la client, cât și de la arhitect.

Forma casei și acoperișul metalic produc o ambiguitate estetică calculată între natural și artificial, între pielea unui dragon desenată pe pământ, atunci când este văzut de jos, și valurile mării, atunci când este văzut de sus.

Casa ca o etapă a bucuriei domestice

Casa este dezvoltată pe două etaje: o zonă mare de living terasat, care urmează panta muntelui, fiind conectată la o terasă în consolă cu piscină, și un al doilea etaj, cu camere cu priveliște deasupra acoperișului. Casa este îngropată în panta abruptă și beneficiază de temperatura anuală constantă a solului de 19,5°C. Spaţiile locuibile sunt acoperite de un dublu înveliș curbat din beton armat, care se joacă cu geometria solului în același timp încadrează priveliști și orientează fluxurile de aer, care vin dinspre mare către interior. Acest înveliș este sprijinit pe pereţii de susţinere amplasaţi la 14.5 metri distanţă unul de celălalt, fără alte suporturi, coloane sau pereţi interiori. Datorită acestui fapt, spaţiul principal al casei este organizat în insule de activitate special concepute, putând deveni şi o scenă sau un auditoriu pentru 70 de persoane, potrivit pentru petreceri sau pentru a fi complet deschis către peisaj cu o terasă auxiliară separată printr-o faţadă de sticlă mobilă.

Revenirea meșteșugului Construcţia Casei de pe stâncă se bazează foarte mult pe meșteșugurile și forţa de muncă locale. Casa a fost ridicată în timpul crizei financiare din Spania. În acest context social, firma de arhitectură a decis să evite sistemele de construcţii industriale și să dezvolte o arhitectură care se bazează pe mai multe ore de muncă. Elementele casei sunt un exemplu al acestei abordări: structura de beton armat a acoperișului constă dintr-un cofraj de metal executat manual, ţiglele sunt lucrate și montate manual pe acoperiș, plafoanele sunt realizate din ipsos, mobilierul de interior realizat la comandă cu fibră de sticlă și rășină de poliester este proiectat prin intermediul unui software de proiectare digitală, dar fabricat manual pe șantier folosind metoda veche de «măsurare de planuri» care, totodată, oferă loc pentru creativitatea lucrătorilor.

În afară de acest aspect, această alegere s-a dovedit a fi importantă și din alte perspective. Din cauza complexităţii, a frumuseţii casei și a abilităţilor necesare ridicării ei, proiectul a devenit un fel de provocare pentru persoanele implicate și s-a dovedit că toată lumea este gata să depună un efort suplimentar atunci când există un obiectiv ambiţios cu un rezultat valoros. Acest fapt sporește cu mult calitatea construcţiei.

Casa în contextul arhitecturii din Spania

Industria de construcţii și dezvoltatorii puternici, care au produs clădiri de proastă calitate cu o mică valoare adăugată în ultimele două decenii în Spania, au creat de fapt o cultură a așteptărilor scăzute și a negării, dezvoltând în societate ideea că arhitectura proastă care ne înconjoară este o consecinţă inevitabilă a erei noastre. Această casă arată că este posibil și un alt tip de abordare a construcţiei și că dezvoltatorul și utilizatorul laolaltă pot obţine un produs mai bun la un cost accesibil. Este o chestiune de iluzie, de talent și angajament a tuturor părţilor implicate faţă de o idee și un ideal.

Review overview