Home / 2/2017  / Spaţiu multifuncţional în Buhl

Spaţiu multifuncţional în Buhl

Clădirea marchează intrarea într-un mic sat cuibărit într-o vale din Alsacia. Zona este dominată de un castel din secolul al XIV-lea, ridicat pe dealul din apropiere. Grădiniţa cu program normal refl ectă geometria ortonormată a

DOMINIQUE COULON & ASSOCIÉS

Spaţiu multifuncţional în Buhl

Amplasament 

Buhl, Franţa

Titlu proiect 

Creșă în Buhl

Birou de arhitectură 

Dominique Coulon & Associes

Arhitecţi

Dominique Coulon, David Romero-Uzeda, Olivier Nicollas

Peisagistică 

Philippe Obliger

Colaboratori 

Javier Gigosos Ruipérez, Diego Bastos-Romero, Gautier Duthoit, David Romero-Uzeda

Inginerie structurală 

Batiserf   Instalaţii sanitare

Solares Bauen

Inginerie electrică 

BET G.Jost

Client 

CC Région de Guebwiller

Suprafaţă construită 

763 mp

Perioadă proiectare 

mai 2013 – noiembrie 2013

Perioadă construire 

februarie 2014 – iunie 2015

Buget 

1 700 000 €

Fotografii 

Eugeni Pons, David Romero-Uzeda

Clădirea marchează intrarea într-un mic sat cuibărit într-o vale din Alsacia. Zona este dominată de un castel din secolul al XIV-lea, ridicat pe dealul din apropiere. Grădiniţa cu program normal refl ectă geometria ortonormată a castelului fortifi cat. De-a lungul întregului perimetru, un perete-zid cu deschideri, similar zidului castelului, protejează terenurile de joacă pentru copii, un aranjament spaţial care oferă o perspectivă bună asupra contururilor rotunjite ale Munţilor Vosges. Principiul planului strict dreptunghiular constă într-un aranjament de spaţii interioare succesive care cuprind elementele proiectului. Aceste straturi dau profunzime proiectului.

Inima clădirii este compusă dintr-un spaţiu central amplasat la o înălţime dublă de restul și care se joacă cu lumina naturală ca un caleidoscop. Acest volum, aproape cubic, condensează o serie de chipuri variind în culoare de la roz la roșu. Culorile mate și strălucitoare rezonează, modelând spaţiul, care devine astfel mai bogat și mai subtil.

Cele mai multe transparenţe, instalate între diferitele straturi, oferă un indiciu asupra adâncimii clădirii. Grădiniţa apare în peisaj ca un monolit fragmentat, unde jocul între elementele solide și cele ambutisate amintește de o machetă de castel de tip Lego. Clădirea este înconjurată de șaizeci și opt de meri, o conexiune puternică cu specifi cul agricol local.

Review overview