Home / 4/2019  / RECONDIȚIONARE_VL 173 – cra-de

RECONDIȚIONARE_VL 173 – cra-de

De la proiectul din 1946 și până în noiembrie 2014 când am început proiectul pentru FORM, casa de pe Vasile Lascăr 173 a schimbat mai mulți proprietari și chiriași, a trecut prin schimbări de funcțiune

Amplasament: Bucharest, Romania

Titlu proiect: RECONDIȚIONARE_VL 173

Arhitecţi: Jean Craiu, Alexandra Demetriu (cra-de)

Peisagist: Alexandru Gheorghe (Poteca Studio)

Suprafaţă: 800 mp

An construire : 2016

Fotografii: Radu Malasincu

 

 

De la proiectul din 1946 și până în noiembrie 2014 când am început proiectul pentru FORM, casa de pe Vasile Lascăr 173 a schimbat mai mulți proprietari și chiriași, a trecut prin schimbări de funcțiune și remodelări. A trebuit să se limiteze la un etaj din cele 4 proiectate inițial. A trecut printr-o naționalizare. Am putea spune că povestea ei e povestea multor case burgheze «interbelice» din centrul Bucureștilor.

 

Proiectul
Proiectul își propune să recuperareze spațiul brut al casei vechi prin inserția unei «infrastructuri» adaptate la noua funcțiune cerută prin datele de temă. Am început asemănător unei cercetari arheologice: în timp ce desfăceam intervențiile ultimilor ocupanți ai casei, descopeream generozitatea spatiului proiectat din 1946. Limitați de buget, am folosit o paletă restrânsa de materiale, geometrii simple cu texturi asemănătoare celor deja existente în exteriorul casei: planuri diafane de plasă metalică și sticlă armată, cortine vegetale, foi subțiri de metal. Intervenția noastră se reduce la o serie de inserții volumetrice înlănțuite care să pună în valoare construcția inițială și să o redea circuitului public.

 

Restaurantul
Miza acestui loc a fost ca noua infrastructură să intre in dialog cu spațiul casei vechi și în același timp să permită existența oricărui alt eveniment efemer. Spațiul să fie ușor de adaptat și folosit ca mai apoi să revină la configurația lui inițială stabilită prin proiect.

Review overview