Home / Arhiva  / Rezultate Concursul de Soluții ”Noul Consiliu Județean Cluj – Extinderea și modernizarea clădirii sediului Consiliului Județean Cluj”

Rezultate Concursul de Soluții ”Noul Consiliu Județean Cluj – Extinderea și modernizarea clădirii sediului Consiliului Județean Cluj”

În perioada 17 - 19 mai 2019 a avut loc jurizarea proiectelor înscrise la Concursul de Soluții ”Noul Consiliu Județean Cluj – Extinderea și modernizarea clădirii sediului Consiliului Județean Cluj”, competiție lansată oficial pe data

În perioada 17 – 19 mai 2019 a avut loc jurizarea proiectelor înscrise la Concursul de Soluții ”Noul Consiliu Județean Cluj – Extinderea și modernizarea clădirii sediului Consiliului Județean Cluj”, competiție lansată oficial pe data de 21 martie 2019, organizată de Ordinul Arhitecților din România (OAR), autoritate contractantă Consiliul Județean Cluj.

Luni, 20 mai 2019, ora 11:00, Școala Populară de Arte “Tudor Jarda”, Cluj-Napoca a găzduit conferința de presă pentru anunțarea câștigătorilor.

 

PREMIILE ACORDATE 

Premiul I: contractul de proiectare cu valoare estimată

la nivelul sumei de 970 000 RON, fără TVA          

Premiul II:  30 000 lei

Premiul III: 15 000 lei

 


 

În urma deliberărilor juriului au fost selectate proiectele câștigătoare, anume:

PREMIUL I – Proiect nr. 69 – RH6059 – STARH – ARHITECTURĂ, CONSTRUCȚII, DESIGN SRL

Autor principal: Florian Stanciu

Coautori: Maria-Iulia Stanciu, Cristian Alexandru Beșliu, Octavian Bîrsan, Cosmin Gălățianu, Cosmin Valentin Georgescu, Andrei Ioniță

Colaboratori arhitectură: Roberta Frumușelu, Cezara Lorenț, Oana Grămadă

Colaboratori specialități: ing. Bogdan Ioniță – Instalații, ing. Andrei Moanță – Structură

 

       

 

”Proiectul este un răspuns matur, aprofundat și asumat al temei de concurs. Acesta răspunde coerent și argumentat provocărilor și dificultăților amplasamentului și clădirii existente. Soluția propusă denotă o bună cunoaștere a tehnologiei construcției, o siguranță în abordare care poate fi considerată garanția unei bune realizări.

Conceptul este, în esență, unul sustenabil, reutilizând și incluzând construcția existentă. Abordarea integrată a celor două componente ale temei, respectiv extinderea și corpul existent, oferă posibilitatea realizării unui singur proces de certificare și premiza unui standard superior. Modul neinvaziv de intervenție asupra spațiului verde existent/taluz denotă o cunoaștere a principiilor de protejare a cadrului natural în oraș. Clădirea propusă își asumă un standard de sustenabilitate și eficiență energetică mai înalt pentru clădirile public-administrative.

În fine, propunerea convinge prin simplitate, eleganță, atemporalitate și coerență, putând deveni cu ușurință clădirea reprezentativă a Consiliului Județean.” – aprecierea Juriului

 

PREMIUL II – Proiect nr. 59 – 42RISC – SC POSTER SRL

Autori principali: Stefan Simion, Irina Meliță

Coautori: Cristian Bădescu, Stefania Hîrleaţă, Radu Tîrcă

Colaboratori specialități: Structuri: Horia Mihnea (Cross Structural Design); auditor energetic: Veronica Tudor, Sonia Raetchi

 

 

     

 

”Juriul apreciază modul de amplasare și relaționare a noului corp în contextul existent. Propunerea reușește să creeze un ansamblu coerent și articulat. Spațiul public variat devine un lobby urban ce ordonează accesul către principalele funcțiuni.

Juriul apreciază gestul arhitectural asumat, dialogul dintre spațiul interior și exterior fiind mediat de natură.

Proiectul se remarcă prin calitatea volumetrică și arhitecturală a corpului nou, amplasarea sălii multifuncționale în relație directă cu spațiul public, calitatea, flexibilitatea și originalitatea spațiilor interioare.

Proiectul are avantajul unei abordări unitare a fațadelor, tratate cu atenție și sensibilitate.” – aprecierea Juriului

 

PREMIUL III – Proiect nr. 54 – NO1817 – NORMA ARHITECTURĂ ȘI URBANISM S.R.L.

Autori principali: arh. Fleșeriu Alexandru Nicolae, arh. Péter Eszter

Coautori: arh. Costea Andrei, arh. Vladovici Alexandru, stud. arh. Seușan Daria

Colaboratori specialităţi: peisagism: ing. Dudaș Maria, concept energetic și structural: Barabás Béla, arh. Szilveszter Szabolcs

 

             

 

”Poziționarea spre est a noului corp de clădire a fost considerată de juriu o amplasare optimă în contextul dat. Prezența porticului propus devine un filtru la nivelul spațiului public printr-o trecere graduală către clădirea actuală.

Juriul a apreciat tratarea arhitecturală a parterului,care oferă un spațiu public structurat, articulând piațeta publică, precum și accesul direct către sala multifuncțională. Proiectul propus structurează prezența clădirii la nivelul urban al Pieței Mărăști.

Juriul apreciază aprofundarea detaliilor, calitatea spațiilor interioare și materialitatea lor.” – aprecierea Juriului

 

Mențiune onorifică – Proiect nr. 63 – LZ1001 – RAPHAEL ZUBER, Architekt

Autori principali: Raphael Zuber, Laura Cristea

Colaboratori arhitectură: Vsevolod Afonin, Denisa Balaj, Magda Juravlea, Mihai Șom

 

    

 

”Juriul apreciază acuratețea spațială și logica structurală a clădirii noi propuse, precum și modul de articulare a celor două corpuri, rezultând un spațiu urban coerent și deschis către public. Claritatea și aspectul ansamblului sunt rezultatul unui demers studiat care merită remarcat.

Dorim să evidențiem acest proiect oferind o mențiune onorifică pentru abordarea structurată și integrată cu discreție.” – aprecierea Juriului

 

Câștigătorul va contracta cu Autoritatea Contractantă serviciile de proiectare pentru construirea noului corp de clădire, conectarea cu cel existent, intervențiile pe sediul actual al Consiliului Județean Cluj, amenajările exterioare și sistematizarea verticală pentru întreaga parcelă.

 


JURIUL CONCURSULUI

Membri titulari:

1.  Arh. Claudiu Salanță – arhitect șef CJ Cluj

2.  Arh. Emil Ivănescu – președintele juriului

3.  Arh. Astrid Rottman

4.  Arh. Eliza Yokina

5.  Arh. Ion Răducanu

 

Membri supleanți:

6.  Arh. Irina Filofi

7.  Arh. Horia Munteanu

 

Competiția este cea de-a doua organizată de Ordinul Arhitecților din România alături de Consiliul Județean Cluj și se alătură unei serii lungi de concursuri de arhitectură organizate în Cluj-Napoca, serie care a debutat în noiembrie 2016 cu concursul Turnul Celor Trei Vârste, urmat de concursul Ethno Park Cluj, Rethinking Someș, Parcul Feroviar și concursul pentru Amenajarea urbană Kogălniceanu.

După finalizarea acestui concurs urmează, la sfârșitul lunii iunie, jurizarea unei noi competiții: Concursul internațional de soluții pentru amenajarea ansamblului urban ”Cetățuia” din Cluj-Napoca.

 


 

Pentru anunțuri și știri privind concursul și pentru a accesa galeria completă cu proiectele câștigătoare vă recomandăm să accesați pagina oficială a competiției:

https://www.oar.archi/ro/concursuri/noul-consiliu-judetean-cluj

De asemenea, vă invităm să urmăriți, în continuare, pagina oficială de Facebook a Ordinului Arhitecților din România:

https://www.facebook.com/OARNational/

sau OAR Concursuri:

https://www.facebook.com/oar.concursuri/

Review overview