Home / 4/2018  / 49 Locuințe sociale colective, La Courneuve – Caradec&Risterucci architects 49

49 Locuințe sociale colective, La Courneuve – Caradec&Risterucci architects 49

[vc_row][vc_column][vc_column_text] Amplasament : ZAC de la Tour - Ilot 3b, La Courneuve (93) Franta Client : CAPS - Plaine Commune Habitat Autori : Loeiz Caradec & Françoise Risterucci architectes mandataires; SIBAT BET TCE

  • Amplasament : ZAC de la Tour – Ilot 3b, La Courneuve (93) Franta
  • Client : CAPS – Plaine Commune Habitat
  • Autori : Loeiz Caradec & Françoise Risterucci architectes mandataires; SIBAT BET TCE et économiste associé
  • Antrepriză generală : ZUB
  • Program : 31 locuinte colective cu chirii sociale + 18 locuinte individuale intermediare**
  • Suprafete : 4359 m² SP; 3432 m² SHAB
  • Cost : 6 032 660 € HT
  • Livrat : Ianuarie 2017
  • Certificat de mediu : Habitat & Environnement Effinergie – Proiect laureat

 

Noua construcție, ce cuprinde 49 de locuințe sociale, face parte din procesul de reînnoire a unui sit alcătuit din mari ansambluri de locuințe.
Noul imobil, piesă urbană a unui mare puzzle, se inserează în logica volumetrică și urbană a acestui nou peisaj urban, recompus în jurul urmelor imobilelor bară demolate. Datorită asemănărilor volumetrice cu lotul vecin – înălțimea volumului parter + 5 etaje, către bulevard și către parvis, scara domestică parter + 2, 3 etaje de o parte și de alta a golului interior – clădirea pare un «fals geamăn» al acestuia.
Mixitatea programelor, locuințe colective și locuințe individuale, permite diversificarea ofertei – locuințe cu chirie și locuințe intermediare** – ca și adaptarea la prospectele și volumetria impuse.
Respectând compoziția volumetrică predefinită, volumul … parter + 5 (nord) eliberează terenul pentru două bande de «case» la sud. Privind dinspre parvis compoziția volumetrică se articulează determinată fiind de diferitele tipologii ale locuințelor.

 

*ZAC – Zonne d’aménagement concerté / Zonă de amenajament (în) comun: o operațiune publică de amenajare a spațiului urban, instituită prin lege în 1967 ce are ca scop – cu respectarea planurilor locale de urbanism – de a facilita cooperarea între stat și promotorii privați. Echipamentele de interes public realizate în cadrul unui ZAC pot fi de diferite tipuri, de la aducția apei potabile și canalizare până la realizarea de drumuri, locuințe, școli etc. Operațiunile de tip ZAC nu se pot realiza decât la initiațiva unei colectivități publice, spre deosebire de lotizări care reprezintă – de cele mai multe ori – o initiativă privată.

 

**Locuințe ocupate pe baza unui contract de vânzare-cumpărare prin care proprietarul cedează locuința locatarului la o dată și la un preț stabilite inițial; o parte din chiria lunară acoperă prețul locuinței. Acest tip de contract este destinat familiilor cu un nivel scăzut al câștigului anual.

Review overview