Home / 6/2017  / Proiectul Magoda

Proiectul Magoda

Proiectul Magoda este o serie de opt prototipuri de case construite în Magoda, o așezare rurală din regiunea Tanga, în Tanzania. Proiectul explorează elemente de design ale locuințelor tradiționale asiatice și africane, pentru a genera

Ingvartsen Arkitekter

Proiectul Magoda

  • Amplasament

    Magoda, Tanga, Tanzania

  • Architecți

    Ingvartsen Arkitekter

  • Echipă proiect

    Jakob Knudsen, Lorenz von Seidlein, William N. Kisinza, Konstantin Ikonomidis, Emi Bryan, Salum Mshamu și Kiondo Mgumi

  • Finalizare

    2014-2015

  • Fotografii

    Konstantin Ikonomidis

Proiectul Magoda este o serie de opt prototipuri de case construite în Magoda, o așezare rurală din regiunea Tanga, în Tanzania. Proiectul explorează elemente de design ale locuințelor tradiționale asiatice și africane, pentru a genera o varietate de modele de case noi și îmbunătățite, ca o modalitate de a reduce la minimum răspândirea bolilor în Africa rurală.

În Africa sub-sahariană, multe boli infecțioase, inclusiv malaria, sunt dobândite în casă și în jurul casei. Există o puternică dorință de a îmbunătăți starea de sănătate a localnicilor, mai ales prin intermediul spațiului în care aceștia își petrec majoritatea timpului – locuința. Casele ieftine cele mai răspândite în Africa rurală au în mod obișnuit pereții din chirpici sau cărămidă, cu câteva ferestre. Circulația aerului este minimă, iar facilitățile de bază cum ar fi bucătăriile, alimentarea cu apă și canalizarea sunt de obicei absente sau rudimentare.

Cele opt case integrează caracteristici arhitecturale asiatice (pentru a optimiza circulația aerului) cu metode de construcție locale tradiționale. Alături de colaborarea cu ingineri locali, muncitori, doctori și sociologi, proiectarea finală a fost desăvârșită printr-o documentare precisă și prin observarea climatului local. Proiectul constă în case cu unul sau două niveluri îmbrăcate în lemn, bambus, prevăzute cu sisteme de umbrire, cu bucătării parțial în aer liber, rezervoare pentru recoltarea apei pluviale și instalații sanitare.

«Trebuie să ne reînnoim curajul de a gândi în mod inovator și de a ne examina critic clișeele de gândire, utilizând metode sistematice, bazate pe context. Este de asemenea vital să explorăm interacțiunea dintre aspectele tehnologice și cele estetice ale arhitecturii, lucru care va deveni probabil din ce în ce mai important în viitorul apropiat. Școala de arhitectură trebuie să fie chiar mai puternic orientată decât acum către lumea din jur, către alte instituții de învățământ și către comunitatea de afaceri.»

Jakob Brandtberg Knudsen / Ingvartsen Arkitekter

Head of KADK’s School of Architecture – Copenhagen

Review overview