Home / 2/2017  / Muzeul Trandafirului

Muzeul Trandafirului

Pe 23 mai 2016, primul Muzeu al Trandafirului din lume a fost oficial deschis pentru public. Pentru acest proiect, biroul de arhitectură NEXT Architects din China a proiectat un volum solid acoperit de folie fină

NEXT Architects

Rose Museum

Amplasament 

Beijing, China

Titlu proiect

Muzeul Trandafirului

Birou de arhitectură

NEXT architects

Arhitecţi

NEXT Architects China

Echipă de proiect

John van de Water, Jiang Xiaofei, WangYan, ShenYaosen, Jiang Lai, Gao Shuang, Wang Xiao

Client

Beijing Tianheng Building Design Consulting Co., Ltd.

Suprafaţă utilă desfăşurată 

17 000 mp

Perioadă proiectare

octombrie 2013 – septembrie 2014

Anul realizării 

mai 2016

Fotografii

Xiao Kaixiong

Pe 23 mai 2016, primul Muzeu al Trandafirului din lume a fost oficial deschis pentru public. Pentru acest proiect, biroul de arhitectură NEXT Architects din China a proiectat un volum solid acoperit de folie fină din oțel inoxidabil, cu un model structurat de hârtie de trandafiri specific chinezesc. Muzeul Trandafirului din Beijing a fost locul principal pentru organizarea Convenției Mondiale a Trandafirului din 2016, eveniment la care peste treizeci de țări participă în mod regulat. În cele peste 100 de hectare de grădină au fost expuse peste 2.000 de specii de trandafiri. Trandafirii și floricultura sunt adânc înrădăcinate în cultura chineză, tradiție care datează cel puțin din secolul al XI‑lea î.Hr. Pentru a prezenta această istorie și cultură a trandafirului, NEXT Architects a proiectat o nouă clădire a muzeului, la o scală mai mare.

Muzeul este acoperit de o fațadă fină, din oțel inoxidabil de 300 de metri lungime și 17 metri înălțime, perforată de un tipar în formă de trandafir. Această folie detașată creează patru jumătăți de curte deschise între fațadă și clădirea principală a muzeului, unde tiparul de trandafir compune un joc continuu de lumini și umbre. Felul în care aceste spații deschise sunt îmbrățișate și înconjurate de clădire evocă foarte inspirat curțile tradiționale chinezești înconjurate de ziduri. În timpul nopții, clădirea își schimbă orientarea: fațada muzeului se aprinde și proiectează umbrele tiparului de flori în afara clădirii.

Proiectul fost selectat într‑o competiție internațională din 2014 pentru capacitatea sa de a combina tradiția și inovația, spațiile interioare și exterioare. De‑a lungul veacurilor, curtea chinezească tradițională înconjurată de ziduri a marcat arhitectura și cultura chineză, devenind în timp «modelul ideal» pentru redarea ierarhiilor sociale, precum și armonia dintre om, casă și natură. Acest lucru este valabil mai ales în Beijing, unde modelul arhitectural al curții închise stă la baza modelului clasic de locuință, dar și al unor structuri mai complexe, cum ar fi temple și palate. Spațiile închise ale curților oferă intimitate, protecție și marchează – spațial și ideologic – granița dintre afară și înăuntru.

Design‑ul celor de la NEXT Architects pentru Muzeul Trandafirului ia această temă ca punct de plecare și se joacă cu opozițiile descoperite, prin crearea unei noi versiuni a curții chinezești istorice. De data aceasta, pereții semitransparenți comunică direct cu spațiul înconjurător, în contrast cu inima solidă a clădirii muzeului.

Review overview