Home / Scoala  / Cele mai bune proiecte de diplomă

Cele mai bune proiecte de diplomă

Premiile de excelenţă în Proiecte de Diplomă 120 proiecte de diplomă din 29 de țări din Europa Juriul editiei 2016 a concursului EAM-BDP a fost alcătuit din 5 membri după cum urmează: Arh. Luciano LAZZARI, presedinte ACE

Cele mai bune proiecte de diplomă

Premiile de excelenţă în Proiecte de Diplomă

120 proiecte de diplomă din 29 de țări din Europa

 

European Architectural Medals – Best Diploma Projects (Medaliile Europene de Arhitectură – Premiile de excelență în Proiecte de Diplomă) este un concurs internațional de anvergură, fondat de către UAUIM. Având alături, ca parteneri internaţionali, Asociația Europeană pentru Educație de Arhitectură (EAAE) și Consiliul Arhitecților din Europa (ACE), concursul este menit să desemneze, în fiecare an, cel mai bun proiect de diplomă în arhitectură, din Europa. Juriul editiei 2016 a concursului EAM-BDP a fost alcătuit din 5 membri după cum urmează: Arh. Luciano LAZZARI, presedinte ACE şi președinte al juriului EAM-BDP Prof. Dr. Arh. Karl Otto Ellefsen, președinte EAAE Prof. Dr. Arh. Marian Moiceanu, rector UAUIM Arh. Sasa Randic de la firma de proiectare Randic´ and Associates Arh. Bryan Avery de la firma de proiectare Avery Associates Architects

Toate cele 120 de proiecte, provenind din 29 de ţări, au fost evaluate într-o primă etapă, cu note de la 1 la 10, de către fiecare membru al juriului. Evaluarea a fost exprimată online, pe platforma concursului, respectând anonimatul proiectelor. 31 de proiecte au fost selectate în lista scurtă. Juriul s-a întâlnit la Bucureşti între 26 şi 27 noiembrie 2016 pentru sesiunea finală de evaluare. Cele mai bune 31 de proiecte de diplomă au fost plotate, cașerate, expuse şi evaluate în sala de expoziţii a UAUIM. Evaluarea a început printr-o discuție, reiterând obiectivele concursului, care urmărește să recunoască cel mai bun proiect de diplomă în arhitectură.

Premierea celui mai înalt nivel de cunoștințe de proiectare și calificarea angajată a studenților și școlilor de arhitectură s-a axat pe abordarea a trei teme influente în proiectare:

  1. identificarea de soluții pentru robleme complexe (intensitate în rezolvarea problemelor)
  2. impactul social și climatic (responsabilitate și capacitatea de adaptare)
  3. răspuns inovator (originalitate și calitate artistică).

Important de menționat este că juriul concursului a urmărit să identifice, pe lângă libertatea intrinsecă lucrărilor studenților, profesionalism, inovare și originalitate. În final au fost acordate 7 premii: 1 trofeu, 3 medalii și 3 menţiuni.

Mai jos prezentăm motivaţia juriului, însoţită de imagini reprezentative, pentru fiecare proiect premiat. Proiectele finaliste pot fi consultate în detaliu pe site-ul concursului: https://eam.uauim.ro. Site-ul cuprinde de altfel toate proiectele înscrise în concurs.

Proiectele finaliste au fost expuse în perioada 25 noiembrie 2016–15 decembrie 2016, în sala  de expoziții de la parterul Universității de Arhitectură și Urbanism «Ion Mincu». Expoziția va călători în universitățile de arhitectură europene participante la concurs.

Medalia Europeană de Arhitectură pentru Cel Mai Bun Proiect de Diplomă

European Architectural Medal for Best Diploma Project

Re-construind Porto: Școala de Construcții Massarellos

ReConstructing Porto: the Massarellos School of Construction

Autor: Michael Lewis, Universitatea din Bath, Marea Britanie

Comentariu juriu: Este abordată problema contextualizării într-un țesut urban aflat în descompunere, o preocupare comună în multe dintre orașele noastre aflate în căutarea de soluții pentru regenerare urbană responsabilă. Proiectul articulează subiectul prin conectarea clădirii la împrejurimi și puncte de acces, creând răspunsuri la topografia și structurile deja existente – precum impunătorul pod suspendat. Concret rezolvarea în acest caz este turnul cu ascensor, care devine și un semn care afirmă prezența intervenției. O expresie subtilă a formelor și spațiilor de construcție diversifică funcțiunile școlii: laboratoarele brute de la parter, spațiile de lucru confortabile de la primul etaj. Proiectul combină în mod corect preocuparea pentru energie și durabilitatea materialelor cu caracteristicile și nevoile utilizatorilor. Stratificarea materialelor de construcții, formele și juxtapunerea de volume, toate fac aluzie la procesul didactic de construcție – o metaforă a rolului școlii.

Premiul ACE pentru Impact Societal

ACE Prize for Societal Impact

Berlin Palimpsest. Reabilitarea fragmentelor urbane pentru Agenția Comunității

Berlin Palimpsest. Repurposing Urban Fragments for Community Agency

Autor: Rachel Tan, Școala de Arhitectură Mackintosh, Școala de Artă Glasgow, Marea Britanie

Comentariu juriu: Proiectul propune, într-un mod foarte elaborat, o strategie inventivă pentru dezvoltarea unui sit industrial din Berlin, răspunzând la provocările actuale ale orașelor noastre și la intenția de a face din Berlin un oraș carbon zero până în anul 2150. Comunitatea este luată ca punct de plecare, iar diferitele fragmente urbane și artefacte din sit sunt reexaminate și puse într-o nouă gramatică urbană durabilă. Proiectul adresează trei niveluri de intervenție: strategia urbană, masterplanul și reabilitarea Eis Fabrik. Reutilizează fragmentele urbane, prevede biotopuri specifice și reprogramează clădirile și spațiul urban, stabilind un model coerent pentru o posibilă regenerare urbană viitoare.

Premiul EAAE pentru Instensitate și Curaj în Demers Problematizant

EAAE Prize for Intensity and Courage in Problem Solving

O relație simbiotică a locuințelor sociale cooperative și a turismului dispersat în Havana Vieja. Dezvoltarea și modelarea prototipurilor arhitecturale

A Symbiotic Relation of Cooperative Social Housing and Dispersed Tourism in Havana Vieja. Development and model for architectural prototypes

 

Autor: Iwo Borkowicz, Universitatea Catolica Leuven – Facultatea de Architectură, Belgia

Comentariu juriu: Cuba este în transformare. Țara se deschide pentru investiții externe și turism. Intenția proiectului este de a combina nevoile cetățenilor cubanezi – care trăiesc în supra-aglomerări și în clădiri prost întreținute din orașul vechi Havana – cu noua economie posibilă a turismului în masă. Proiectul prezintă o perspectivă clară în analiza tipologiei și a morfologiei urbane, dezvoltând prototipuri și arătând modul în care aceste principii ar putea fi utilizate în proiecte concrete. Proiectul este remarcabil prin prezentarea simplă, prelucrarea abilă a problemei și propunerile sale inovatoare.

Premiul UAUIM pentru Calitate Artistică

UAUIM Award for the Artistic Quality

Chandigarh: Piatră, oțel, lemn prelucrat.

Grădiniță într-un mediu natural

Chandigarh: Stone, Steel, Timber. Kindergarden in a Natural Environment

 

Autor: Alejandro Martínez del Río, Şcoala

Tehnică Superioară de Arhitectură din cadrul Universității Politehnice Valencia, Spania

Comentariu juriu: Acesta este un răspuns poetic minunat la programul, amplasamentul și condițiile de mediu din Monsoon, India. Planul permite extinderi și modificări; puntea ridicată îi ține în siguranță pe copii de inundațiile provocate de râu. Supra-acoperișul clădirii menține o rezervă de apă și permite ventilarea naturală. Detaliile sunt toate foarte bine gândite și încântator de sensibil scalate la tinerii ocupanți. În ansamblu este un proiect impresionant de matur și rafinat prezentat.

Menţiune

[re] Descoperirea Muziris

Muziris [re] Discover

Autor: Julián Leopoldo Gil Benegasi, Şcoala de Arhitectură și Tehnologie, Universitatea Camilo José Cela (UCJC), Spania

Comentariu juriu: Juriul a apreciat în mod deosebit bogăția potențială a proiectului care creează o grilă ordonată, suprapusă cu activități complementare peste un conglomerat existent, oferind aceastuia o nouă identitate și referință istorică.

Menţiune

Sub_Zero – Viața dincolo de parcaje

Sub_Zero – Life Beyond Parking

Autori: Dionysios Koutsioumaris, Argyris Chronopoulos, Georgios Fiorentinos, Universitatea Națională Tehnică Atena (NTUA), Grecia

Comentariu juriu: Două loturi, două versiuni. Curat versus murdar, seninătate versus mișcare. Conceptul propune reutilizarea unei structuri existente pentru diferite tipuri de activități. Este un caz de succes în revitalizarea urbană, care restitue orașului un teritoriu devenit rezidual și dedicat doar mașinilor. Spațiile generate sunt bine stăpânite, creează decoruri variate și o atmosferă prietenoasă, dinamică, care rupe tăcerea și întunericul profunzimii telurice.

Menţiune

Dana Amazonia: Manufacturând o arhitectură a plăcerii

Amazionia Pier: Manufacturing an Architecture of Pleasure

Autor: Julien Nolin, Academia Regala Daneza de Arte Frumoase, Scoala de Arhitectura, Design si Restaurarea, Danemarca

Comentariu juriu: Proiectul adresează relațiile dintre modelele economice și forma urbană. Noua dană în cuvintele candidatului este «o critică fantasmagorică a proceselor de globalizare». Această declarație politică ia forma unei structuri hibride, prezentată printr-o serie de desene pline de emoție, aducând consumatori, turiști și producția într-un singur loc.

Review overview
NO COMMENTS

Sorry, the comment form is closed at this time.