Home / 1/2017  / Info  / Concursul Anual al Studenților Arhitecți 2019 Alba Iulia – Locuire în cetate

Concursul Anual al Studenților Arhitecți 2019 Alba Iulia – Locuire în cetate

Studenții arhitecți din toată țara se întâlnesc la Alba Iulia, în perioada 1 - 3 martie, pentru lansarea celei de-a 10-a ediții a concursului CASA.

Studenții arhitecți din toată țara se întâlnesc la Alba Iulia, în perioada 1 – 3 martie, pentru lansarea celei de-a 10-a ediții a concursului CASA.

În prima zi va avea loc lansarea oficială a temei la Casa de Cultură a Studenților, dar și vizita sitului propus pentru proiectul din acest an. În cea de-a doua zi, studenții vor participa la o serie de conferințe despre locuire ca program de arhitectură, cu specialiști din domeniu pentru a-i ghida în elaborarea unei soluții.

 

Ideea acestui proiect s-a materializat din inițiativa unor  studenți arhitecți care își doreau o competiție comună, bazată pe munca în atelierele de proiectare ale anului doi din țară. Așadar, capitala a dat startul acestei competiții anuale, cu prima ediție la București, urmată de Sibiu, Brașov, Târgu Mureș, Baia-Mare, Cluj Napoca, Sighișoara, Arad, Iași, cu cea de-a 10-a ediție, la Alba Iulia.

 

În contextul în care, locuirea ca program de arhitectură reprezintă tema comună a tuturor atelierelor anului doi, concursul abordează tocmai acest aspect. Astfel, antrenamentul echipelor de studenți începe în semestrul al II- lea, al anului universitar, odată cu lansarea temei online, urmată de o adunare generală și o vizită a situl propus, pentru o mai bună înțelegere spațiului care urmează a fi construit. Prin tema propusă de concurs, studenții sunt provocați să creeze o micro comunitate cu spații atât comune, cât și private, într-un context urban.

 

De-a lungul timpului, acest proiect ne-a adunat peste tot prin țară, propunând teme complexe de proiectare. Studenții au dat mereu răspunsuri creative, fiind evaluați de un juriu  de specialitate și au demonstrat că o singură temă de proiectare poate naște sute de soluții complet diferite ca abordare, datorită interpretării subiective a fiecăruia.

 

În prezent concursul este unul conceput și organizat de către asociațiile studenților arhitecți din țară: Asociația de la 4 (A4), Asociația Studenților Arhitecți Cluj (asta Cluj), Asociația Studenților Arhitecți din Iași (ASAI) și Asociația Studenților de la Mincu.

 

Acestă adunare a studenților la Alba are scopul de a-i face să ințeleagă mai bine atât tema concursului cât și programul arhitectural abordat, prin participarea la conferințe și la prezentarea temei, dar și interacțiunea cu viitori competitori sau profesioniști ai altor școli pot avea urmări constructive in abordarea temei. De asemenea vizita pe sit este foarte importantă pentru ințelgerea contextului și pentru crearea unei impresii sau idei in dezvoltarea conceptului pentru tema de concurs, care au ca urmare diversitatea proiectelor.

Program

vineri, 1 martie
14:00  |   Lansarea Temei – Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia
17:00  |   Vizita pe sit
22:00  |   CASA se petrece – La Poartă

sâmbătă, 2 martie
11:00  |   Tur ghidat al orașului
16:30  |   CASA talks – conferințe despre locuire –  Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia

conferențiari

Dorin Ștefan ADAM –  fondator birou arhitectură Mânădelucru (se trage din Alba)
Sorin MAGDA –  fondator birou arhitectură Atelier Magda (din Alba)

website: https://concursul.casa/

telefon: +40 752 865 487 (George Vaida), +40 743 068 032  (Martha Moroșan)

email: concursul.casa@gmail.com

Review overview