Home / Evenimente  / Premiile AFCN 2018

Premiile AFCN 2018

GALA PREMIILOR AFCN 2018   Cea de-a patra ediție a Galei Premiilor Administrației Fondului Cultural Național pentru organizații neguvernamentale și manageri culturali și-a anunțat câștigătorii marți 15 ianuarie 2019, de Ziua Culturii Naționale. Cei șapte membri ai

GALA PREMIILOR AFCN 2018

 

Cea de-a patra ediție a Galei Premiilor Administrației Fondului Cultural Național pentru organizații neguvernamentale și manageri culturali și-a anunțat câștigătorii marți 15 ianuarie 2019, de Ziua Culturii Naționale. Cei șapte membri ai juriului compus din Matei Bejenaru, Cristi Borcan, Paul Dunca , Ioana Ilie, Sandra Jitianu, Lorand Maxim, Irina Petrescu, au făcut nominalizările și au stabilit câștigătorii.

Ziua Culturii Naționale înseamnă, de patru ani, și Gala Premiilor AFCN. Dintre proiectele realizate în 2018, cele mai multe cu susținerea AFCN, nominalizările au adus în fața publicului prezent pe 15 ianuarie în Sala „Elvire Popesco”, 55 de exemple de excelență. Evenimentul care a avut loc la Institutul Francez din București, partenerul evenimentului, a adunat peste 200 de oameni de cultură, jurnaliști, manageri și responsabili culturali.

„În 2019 trebuie să fim conștienți că ne aflăm în primul an dinr-un nou centenar românesc și că trăim un moment în care România se află în lumina reflectoarelor. Așa cum viitorul centenar a debutat prin sezonul cultural România Franța, și noi începem anul cultural printr-un onorant parteneriat cu Institutul Francez, parteneriat ce generează o bursă de contacte pentru viitoare colaborări internaționale și creează o excelentă platformă de diseminare a exemplelor de succes în cultura contemporană românească, fie că vizează creația actuală sau valorizarea patrimoniului”, a declarat Irina Cios, directoarea AFCN.

Nominalizările au adus împreună proiecte din București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Sf. Gheorghe, Sibiu, Oradea, Petrila, Constanța, Focșani, Brașov care s-au derulat în toată țara. Iată câștigătorii ediției 2018:

 

PREMIUL PENTRU REZISTENȚĂ ÎN CULTURĂ

se acordă unei organizații care continuă să-și desfășoare activitatea de peste 10 ani.

 • Asociația Artis Peritia, Curțișoara
 • Asociația Igloo – Habitat și Arhitectură, București
 • Asociația Medium Contemporan MAGMA, Sf. Gheorghe
 • Fundația Arhitext Design, București
 • Fundația Social Culturală „Ion Cioabă”, Sibiu

 

ASOCIAȚIA MEDIUM CONTEMPORAN MAGMA (Sf. Gheorghe)

Înființată în 2010 de artiștii vizuali Barnabás Vetró, Attil Kispál și Ágnes-Evelin Kispál, Asociația Medium Contemporan MAGMA este o inițiativă „artiști pentru artiști”. Din 2010, proiectele asociației se desfășoară în Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană MAGMA, un spațiu de 200 de metri pătrați, într-o clădire istorică, în centrul orașului Sfântu Gheorghe. S-au adunat de la înființare peste o sută de proiecte, expoziții, conferințe, simpozioane, prezentări video, concerte, programe educative și de artă pentru copii și tineri, iniţiative intermedia, artă fotografică, video art, instalaţii, muzică experimentală, public art. În fiecare lună, peste 300 de oameni calcă pragul MAGMA, beneficiind de evenimentele culturale din domeniul artei contemporane. La temelia MAGMA stă un manifest asumat încă din 2007 pentru a realiza un spațiu de expoziție pentru creatori tineri și artiști cunoscuți și promovarea noilor tendințe din arta contemporană și a interdisciplinarităţii.

 

PREMIUL PENTRU ANTREPRENORIAT CULTURAL

se acordă unei organizații care a derulat proiecte culturale sustenabile și a promovat potențialul acestora de generare de venituri.

 • Asociația Centrul Multimedia Studio Act, Oradea
 • Asociația Grupul PONT, Cluj-Napoca
 • Asociația NOD MAKERSPACE, București
 • Asociaţia UNTEATRU, București
 • Centrul Pentru Politici Durabile Ecopolis, București

 

ASOCIAȚIA NOD MAKERSPACE (București)

Organizație înființată în 2016, ce are ca obiectiv promovarea culturii „makerspace” și stimularea industriilor creative prin resursele pe care le pune la dispoziție, Nod Makerspace este primul centru creativ de dimensiuni mari din România. Scopul pe termen lung al acestui proiect este crearea de oportunități pentru îmbunătățirea nivelului de trai local și global și închegarea unei comunități puternice ‘open-source’. Nod Makerspace este atât o platformă tehnică, ce oferă mijloace de prototipare, producție și consultanță specializată, cât și un hub cultural, spațiu de interacțiune și incubator pentru start-up-uri creative. Această misiune implică și co-organizarea de evenimente relevante pentru comunitățile creative: conferințe, concursuri de design, târg de design local și cursuri practice.

 

PREMIUL PENTRU ACTIVARE INTERDISCIPLINARĂ

se acordă unei inițiative care a implicat colaborarea dintre artiști și/sau specialiști din diverse domenii creative.

 • Asociația Art&Co – „InnerSound New Arts Festival” -ediția a 5-a „Margini”
 • Asociația Culturala 2580 – „Attempts, Failures, Trials and Errors”
 • Asociația Culturala Isvor – „ConnectArts”
 • Asociația Tangaj Dance – „CONTRACORPURI”
 • Fundația Dala – „MetaOrganum”

 

FUNDAȚIA DALA (Sibiu), pentru proiectul „MetaOrganum”

Fundația DALA promovează prin proiecte culturale și angajare socială dezvoltarea locală și regională sustenabilă. Fundația propune proiecte interdisciplinare și educaționale ce implică patrimoniul, arhitectura, artele vizuale și noile medii. MetaOrganum cuprinde trei secvențe distincte: #Cercetare, #Instalație, #Expoziție. Prima secvență privește cercetarea și inventarierea orgilor din Transilvania. Echipa a reușit să înregistreze 20 de orgi bisericești din județele Sibiu, Brașov și Mureș. Celelalte două secvențe au mizat pe interacțiunea dintre publicul vizitator și instrument printr-un sistem tehnologic bazat pe video mapping, laser tracking și sound design, un metainstrument construit din lumină amplificată, la care vizitatorii pot „cânta” cu pointerul laser. Proiectul aduce orga, un instrument muzical inaccesibil, distant, intimidant, patrimonial, mai aproape de public.

 

PREMIUL PENTRU ACTIVARE CULTURALĂ ÎN (RELAȚIE CU) SPAȚIUL PUBLIC

se acordă unei inițiative de activare a spațiului public care valorizează memoria colectivă și redefinește identitatea locului.

 • Asociația Atelier ADHOC – „SubstandardPLUS”
 • Asociația Colonia Veselă – „Exploatarea Culturală Petrila”
 • Asociația Culturală pentru Intervenție Artistică – „Băile Culturale Herculane”
 • Asociația Montage – „FUCHSIADA”
 • Asociația UMA ED România – „Simpozion de Ceramică Monumentală «Costel Badea»”

 

ASOCIAȚIA COLONIA VESELĂ (Petrila), pentru proiectul „Exploatarea Culturală Petrila”

Asociaţia Colonia Veselă (ACV) a fost înfiinţată în 2013 pentru a propune soluții la problemele cartierelor marginalizate din Valea Jiului. „Exploatarea culturală Petrila” a atras sub umbrela unui eveniment pluridisciplinar artiști, specialiști, autorități și public local într-un exercițiu de reimaginare a ansamblului Minei Petrila. Un areal al minei a devenit temporar un traseu cu săli expoziționale și laboratoare pentru cercetare și experiment, unde prin mijloace artistice și teoretice, și cu participarea comunității locale, a fost prezentat și analizat trecutul și prezentul Petrilei și posibilitățile sale de transformare. Proiectul îmbină interdisciplinar tehnici de interpretare a unui sit de patrimoniu industrial, cercetare artistică inspirată din antropologie, metodologii de dezvoltare a publicului și tehnici participative

 

PREMIUL PENTRU COMUNICARE ȘI MEDIERE CULTURALĂ

se acordă unui proiect care a vizat promovarea rolului culturii în modelarea societății, formarea și/sau dezvoltarea de categorii noi de public

 • Asociația Art Revolution – „For(e)play – turneu de teatru si platforma de dezbatere”
 • Asociația Culturală AltIași – „Ghid pentru Iașul multicultural”
 • Asociația Culturală CONTRASENS – „MAD(E) IN ROMANIA”
 • Asociația EURO CULTURART – „4X4. INSTALAŢIA de cARTE”
 • Asociația Europas – „ViiTeatrul”

 

ASOCIAȚIA ART REVOLUTION (București) pentru proiectul „For(e)play – turneu de teatru si platforma de dezbatere”

Asociația Art Revolution își propune educarea publicului tânăr prin artă, în spiritul deschiderii și al empatiei sociale. Foreplay – Turneu de teatru și platformă de dezbatere reprezintă o itinerare a spectacolului Foreplay și a documentarului-web Mameadolescente.ro în Cluj, Târgu-Mureș, Sf. Gheorghe și în comunitățile defavorizate din București. Spectacolul Foreplay este singurul spectacol de teatru care abordează subiectul acut al celor 22.000 de nașteri anuale, din România care provin de la mame minore. Dezbaterile din jurul proiectului artistic au avut loc atât în timpul spectacolului ca parte integrantă a acestuia, cât și la final sau pe platforma online.

 

PREMIUL PENTRU INCLUZIUNE SOCIALĂ ȘI DIALOG INTERCULTURAL

se acordă pentru o inițiativă care a implicat grupuri minoritare și/sau categorii defavorizate.

 • Asociația Actorilor Romi – „Teatrul rom nu e nomad: Memoria Transnistriei”
 • Asociația AVATAR – „Istorie și actualitate – femei rome pe scena vieții”
 • Asociația de tineret «Eu, tu și ei» – „c@rte în sate. Ateliere de lectură pentru copiii din satele izolate ale munților Vrancei”
 • Asociația Jamais-vu – „Citește pentru a trăi”
 • Asociația Lume Bună – „Revista Creativ la Sat”

 

ASOCIAȚIA ACTORILOR ROMI (București), pentru proiectul „Teatrul rom nu e nomad: Memoria Transnistriei”

Asociația Actorilor Romi s-a înființat în 2015, la inițiativa mai multor actori romi, artiști și experți culturali cu scopul de a constitui o structură de reflexie și acțiune în domeniul artei, ca formă de combatere a excluziunii. Obiectivele Asociației urmăresc integrarea culturală, inovarea artistică în domeniul teatrului, precum și crearea primului teatru rom din România – un centru de resurse și expertiză privind cultura romă.“Teatrul Rom nu e nomad: Memoria Transnistriei” continuă proiectul de conectare a teatrului rom la publicul larg, prin abordarea de teme relevante atât pentru comunitatea romă cât și pentru societatea românească în general. Piesa abordează tematica deportării romilor în Transnistria din timpul guvernării Antonescu, pornind de la scrierile supraviețuitorului Valerică Stănescu. Piesa este scrisă și jucată în două limbi, română și romani.

 

PREMIUL PENTRU ACTIVAREA PATRIMONIULUI IMATERIAL

se acordă unei inițiative care a adus în actualitate și a făcut relevant pentru societatea contemporană patrimoniul imaterial, punându-i în valoare resursele identitare.

 • Asociația Designers, Thinkers, Makers – „BLOC. UNBLOCK”
 • Asociația Ivan Patzaichin, Mila 23 – „Poveștile și aspirațiile Deltei”
 • Asociația Letea în UNESCO – „Scoala de Vară pentru Arte și Meșteșuguri Deltaice”
 • Asociația RE cult – „Despre pământ. Oameni și casele lor din Banat”
 • Asociația Sinaptica – „Centru de resurse pentru patrimoniul imaterial”

 

ASOCIAȚIA RECULT (Timișoara) pentru proeictul „Despre pământ. Oameni și casele lor din Banat”

Asociația REcult activează din 2010 și crede în potențialul patrimoniului material și imaterial din pământ de a deveni un element reprezentativ pentru zona de câmpie a Banatului și a restului României. Promovat ca simbol al specificului local, ca atracție turistică și, nu în ultimul rând, promovat corect și integrat în programe coerente, el poate genera diverse și multiple surse de venit pentru localnici.„Despre pământ. Oameni și casele lor din Banat” se înscrie într-o inițiativă amplă de valorificare a arhitecturii tradiționale din pământ și își propune, printr-o abordare interdisciplinară, să inspire o perspectivă contemporană și sustenabilă asupra unui patrimoniu existent și răspândit pe tot teritoriul României. Proiectul cuprinde cercetarea și documentarea patrimoniului material și imaterial din pământ, organizarea a două festivaluri în regiune, ateliere, concerte, întâlniri, discuții, proiecții de film, pe baza materialelor audio-vizuale rezultate din etapele anterioare.

 

PREMIUL PENTRU SOLUȚII INOVATOARE ÎN PROMOVAREA PATRIMONIULUI

se acordă unei inițiative care contribuie la promovarea patrimoniului cultural prin activarea creației contemporane, a noilor medii și/sau prin activarea participativă.

 • Asociația Birou pentru Artă și Cercetare Urbană – „Modernismul socialist în România și Republica Moldova”
 • Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/ Cincșor – „Muzici de Cincșor”
 • Asociația de Dezvotare Regională Aegyssus – „Adoptă o pictură!”
 • Asociația Graphis 122 – „Conservarea patrimoniului cinematografic independent”
 • Fundația pentru Arhitectură și Urbanism Simetria – „Prin parcurile publice. Despre patrimoniul cultural al României Moderne”

 

ASOCIAȚIA BIROU PENTRU ARTĂ ȘI CERCETARE URBANĂ (București) pentru proiectul „Modernismul socialist în România și Republica Moldova”

Birou pentru artă şi cercetare urbană (BACU) este o organizaţie axată pe activități în domeniul conservării și reabilitării contextului urban și cultural.Proiectul „Modernismul socialist în România și Republica Moldova” este o mică parte a cercetării aprofundate desfășurată în ultimii cinci ani pe teritoriul fostelor țări socialiste din Germania de Est în Kârgâzstan, din Serbia în Țările Baltice. Demersul a fost concentrat pe cartografierea, documentarea și conservarea clădirilor și a formelor de artă publică, cu intenția de a le clasa ulterior pe cele mai valoroase. Modernismul socialist este o abordare a arhitecturii în perioada 1955-1989/91, insuficient tratată în lucrările de istoria arhitecturii. Proiectul a realizat o hartă digitală interactivă și o serie de publicații care prezintă o parte din materialele colectate.

 

PREMIUL PENTRU PROMOVAREA CULTURII ROMÂNE ÎN LUME

se acordă unei inițiative care a activat colaborări și parteneriate internaționale și a prilejuit întâlnirea publicului internațional cu artiști/producții artistice din România.

 • Asociația Copia Originală – „F vs. F (Foucault vs. Foucault)”
 • Asociația culturală Solitude Project – „ARC Bucharest 2018”
 • Asociația One World Romania – „Recuperarea patrimoniului de film documentar românesc – Sahia Vintage V”
 • Asociația SONORO – „Festivalul SoNoRo”
 • Rețeaua Națională a Muzeelor din România – „Museums Meet Museums”

 

ASOCIAȚIA ONE WORLD ROMANIA (București), pentru proiectul „Recuperarea patrimoniului de film documentar românesc – Sahia Vintage V”

Fondată în 2009 Asociația One World Romania s-a impus drept unul dintre cele mai semnificative organisme promotoare de film documentar din România.Din 2014, Asociația a demarat un proiect de redescoperire a producției Studioului Alexandru Sahia. DVD-urile Sahia Vintage oferă, alături de titluri clasice ale documentarului românesc, un număr de producții mai puțin cunoscute ale studioului, capabile să deschidă o perspectivă nouă asupra practicii documentare în România comunistă, precum și asupra realității trăite de cetățeni dincolo de cortina de fier. Cele cinci DVD-uri publicate până acum sunt însoțite de câte o broșură bilingvă consistentă, care le transformă în instrumente prețioase pentru activități educaționale în licee și universități.

 

PREMIUL PENTRU MANAGEMENT CULTURAL

se acordă unei persoane care a contribuit prin activitatea depusă la demararea unui proiect important pentru creația contemporană și pentru comunitatea artistică și/sau la crearea unei structuri de referință.

 • Matei Câlția (București)
 • Codruța Cruceanu (București)
 • Timotei Nădășan (Cluj-Napoca)
 • Dana Sarmeș (Timișoara)
 • Raluca Voinea (București)

 

TIMOTEI NĂDĂȘAN (Cluj-Napoca)

A studiat la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu”, Cluj și până în 2000 a participat la numeroase expoziții și manifestări artistice în întreaga lume: Ljubljana, Kracovia, Colorado – SUA, Washington. Este fondator și director al Fundației și Editurii IDEA,Cluj, redactor-șef al revistei IDEA artă + societate (fost Balkon), Cluj. În anii ’90 a definit un standard de calitate în publicațiile de artă, realizând importante cataloage și albume. În 2013 a fost distins cu premiul I la concursul „Cele mai frumoase cărți din România”. În cadrul Fundației a organizat expoziții, rezidențe, conferințe și dezbateri despre arta contemporană. În 2007 și 2009 a fost invitat în juriile de selecție a proiectelor care au reprezentat România în Pavilionul României de la Bienala de Artă de la Veneția, iar în 2018 a făcut parte din juriul de selecție a proiectului care va reprezenta Ungaria la Bienala de Artă de la Veneția, 2019.

 

PREMIUL SPECIAL DEDICAT CENTENARULUI

se acordă unui proiect care propune o abordare originală a celebrării Centenarului, prin promovarea valorilor care au contribuit la definirea statului român, care dezvoltă abordări interculturale, multidisciplinare sau care adresează categorii noi de public. Juriul format din Grigore Arsene, Laurențiu Constantin, Raluca Munteanu și Roxana Trestioreanu, a făcut următoarele nominalizări:

 • Asociația Docuart – „#25eroiuitați”
 • Asociația Forums – „Salon BD România 100”
 • Asociația pentru Dezvoltare Urbană – „România în imagini: Cum se văd 100 de ani de la Marea Unire”
 • Asociația PostModernism Museum – „Centenarul femeilor din arta românească”
 • Asociația Punctart – „Muzeul Memoriei”

 

ASOCIAȚIA PUNCTART (București), pentru proiectul „Muzeul Memoriei”

Muzeul Memoriei este un demers educațional și cultural care promovează patrimoniul național analizând momente istorice marcante din evoluția României, utilizând tehnologia ca limbaj comun cu publicul tânăr. Timp de 18 luni, artiștii au căutat legături între istoria trăită și istoria citită, prin arhivele muzeelor, colecționarilor și publicului interesat și au adus la lumină fotografii, documente, scrisori, cărți poștale, obiecte, melodii etc. care vorbesc despre viața cotidiană a anilor 1910-1920 din marile orașe. Asociația Punctart a fost înființată în 2015, devenind o platformă de dialog, un spațiu de întâlnire între mediul artistic independent, instituțiile publice și mediul privat.

 

 

Fundația Arhitext Design apreciază inițiativa instituției AFCN de susţinere a structurilor independente active de pe scena contemporană și mulțumește juriului pentru nominalizare și pentru sprijin. Felicitări tuturor câștigătorilor și dorim tuturor operatorilor culturali un an nou minunat, plin de proiecte reușite și inițiative curajoase.

Review overview