Home / 2/2017  / Nodul Norocos

Nodul Norocos

Arhitecții de la NEXT lucrează la o serie de poduri unice în întreaga lume. De data aceasta, cel mai nou design al lor nu este un pod‑liliac surprinzător, ci mai degrabă un pod iconic în

Next Architects

Lucky Knot

Amplasament

Changsha, China

Titlu proiect

Nodul norocos

Birou de arhitectură

NEXT Architects

Echipă de proiect

Bart Reuser, Marjin Schenk, Michel Schreinemachers, John van de Water, Jurriaan Hillerström, Luuc Sonke, Jiang Xiaofei, Wang Jifei, Wang Yan, Zhou Tong

Client

Municipiul Changsha

Lungime

185 m

Anul proiectării

decembrie 2013

Perioadă construire

2014 – septembrie 2016

Costuri 

50 000 000 RMB

Fotografii

Julien Lanoo

Arhitecții de la NEXT lucrează la o serie de poduri unice în întreaga lume. De data aceasta, cel mai nou design al lor nu este un pod‑liliac surprinzător, ci mai degrabă un pod iconic în China: Nodul norocos. Noul pod de oțel, pietonal, ridicat în orașul chinez Changsha, are 185 de metri lungime și 24 de metri înălțime și se aliniază perfect seriei de poduri care poartă amprenta Next Architects, prin aceea că se implică în mod explicit în contextul local.

Un proiect care atrage toate privirile, acest pod are rădăcini olandeze. NEXT Architects au participat la un concurs internațional pentru proiectarea unui pod în portul Regele Dragon din Changsha, în noul cartier al oraşului dezvoltat recent în jurul lacului, cu o amploare și rapiditate semnificative. Pentru această sarcină specială, echipele din Amsterdam și din Beijing și‑au unit forțele pentru a crea un design unic, câștigător la concurs.

O mie și unu de pași

Podul este un proiect‑cheie în dezvoltarea spațiului public al zonei, fiind proiectat să ofere activități recreative, ecologice și turistice. Podul conectează niveluri multiple la diferite înălțimi (malurile râului, șoseaua, parcul amplasat la un nivel superior, precum și interconexiunile dintre ele),  forma finală a podului fiind rezultatul, literal și metaforic, de înnodare a tuturor acestor rute laolaltă.

«Forma Nodului norocos este inspirată de principiul inelului Mobius, precum și de arta de înnodare a chinezilor. În arta populară decorativă veche din China, nodul simbolizează noroc și prosperitate», spune John van de Water, partener NEXT Architects Beijing. Podul datorează recursul său imaginativ unei combinații reușite între tradiție și modernitate.

«Nodul norocos este mai mult decât un pod și o legătură între cele două maluri ale râului. Succesul său constă în aducerea laolaltă a mai multor culturi, dar și în fuziunea istoriei cu tehnologia, arta, inovația, arhitectura și spectacolul», adaugă Jiang Xiaofei, de asemenea partener la NEXT Architects Beijing.

Podul conectează, luminează și distrează. Oferă, de asemenea, o vedere spectaculoasă asupra râului, a lacului Meixi, a orașului Changsha și a lanțului muntos din jur. Datorită remarcabilului spectacol de lumini creat de LED‑uri, podul are toate șansele să devină o atracție‑reper în traseul de lumină care construiește calea în portul Regele Dragon.

Review overview