Un Patrimoniu pentru generatii
Primăria Sectorului 1 a Municipiului București, prin Centrul Cultural al Sectorului 1, în colaborare cu Academia Română, organizează în data de 16 iulie 2020, începând cu orele 11.00, în Aula Bibliotecii Academiei Române, din Calea
Un Patrimoniu pentru Generatii!
Fiecare clădire emblematică ridicată în Bucureştiul ultimelor secole are povestea sa. O poveste care, odată cunoscută, dezvăluie valoarea reală a patrimoniului bucureştean.
În Bucureştiul de astăzi, cu un habitat „stresat” cu lucrări arhitecturale încropite grăbit şi, deseori, lipsite de discernământ, cultura arhitecturală este liantul semnificativ al gesturilor edificate responsabil.
Patrimoniul cultural bucureştean este o resursă comună şi un bun al tuturor, dorindu-se a fi păstrat pentru generaţiile viitoare, iar protejarea sa este o responsabilitate comună a noastră.
Este istorie, este memorie, este o parte din cei ce au fost, o parte din noi şi trebuie sa fie o parte din cei ce vor veni.
Clădiri, colţuri ascunse de cartier, povești şi amintiri, imagini ale locului în care se trăiește de sute de ani. Este istoria pe care am aflat-o de la cei dinaintea noastra şi trebuie să rămână istoria ce o vom povesti copiilor noştrii. Depinde doar de noi.
Impreuna putem descoperi oraşul, impreuna il putem proteja, pentru noi. Pentru noi toţi.
Este casa ta, este oraşul nostru, ”Un patrimoniu pentru generații”
PRIMARIA SECTORULUI 1 isi doreşte astfel să tragă un semnal de alarmă şi să se implice in protejarea şi reabilitatea unor clădiri de o inestimabila valoare, clădiri aflate in patrimoniul cultural al Sectorului 1.
Campanie dezvoltată de Primaria Sectorului 1 prin Centrul Cultural al Sectorului 1.
Primăria Sectorului 1 a Municipiului București, prin Centrul Cultural al Sectorului 1, în colaborare cu Academia Română, organizează în data de 16 iulie 2020, începând cu orele 11.00, în Aula Bibliotecii Academiei Române, din Calea Victoriei 125, simpozionul „Un patrimoniu pentru generații”, proiect cultural care are ca scop promovarea patrimoniului consolidat al Sectorului 1, din perioada interbelică, demonstrând rolul acestuia în dezvoltarea societăţii românești.
Despre arhitectura, istoria și importanța edificiilor de patrimoniu din Sectorul 1, vor susține prezentări în cadrul simpozionului, Prof.dr. Acad. Răzvan Teodorescu, vicepreședintele Academiei Române, Prof. Dr. Arh. Augustin Ioan, Prof. Dr. Arh. Mihaela Criticos, Prof. Dr. Arh. Tiberiu Florescu și primarul Sectorului 1, Dl. Dan Tudorache.
Simpozionul este urmat de vernisajul expoziției: „Arhitectura Capitală, Bucureștii în căutare de sine”, ce poate fi vizitată în perioada 16-20 iulie 2020, în incinta Bibliotecii Academiei Române.
Expoziția „Arhitectura Capitală, Bucureștii în căutare de sine” își propune să prezinte ”Bucureștii” prin câteva dintre edificiile sale reprezentative, creațiile marilor arhitecți români interbelici și postbelici care au trăit și au creat în București, să prezinte sursele formale și teoretice ale arhitecturii moderne autohtone, în scopul de a atrage atenția asupra patrimoniului existent și, adeseori, neglijat
Prin lucrările expuse se vor regăsi trei direcții principale, diferite, dar care, prin modul de prezentare par a se afla într-un dialog, într-o polenizare încrucișată oferind astfel un anumit șarm spațiului și o identitate locală construcțiilor:
- Construcția identitară, de la Mincu și Școala Națională, până astăzi, trecând prin perioada interbelică, până la resurgența temei identității în contemporaneitate;
- Modernismul, de la proiectele de avangardă ale lui Marcel Iancu sau Horia Creangă și până astăzi, inclusiv, exemple relevante din perioada comunistă;
- Referințele neo-clasice, eclectice și de modernism clasicizant (stripped-modernism).