Home / 5/2018  / Elevatorul de cereale Rotermann – KOKO ARCHITECTS

Elevatorul de cereale Rotermann – KOKO ARCHITECTS

Cartierul Rotermann se află într-o locație istorică importantă în inima orașului Tallinn - între Orașul Vechi, port și Piaţa Viru.  Drumurile spre Tartu, Narva și Pärnu s-au intersectat deja în Piața Viru în secolul al

Amplasament: Tallinn, Estonia

Titlu proiect: Silozul din Rotermann

Autori: KOKO architects

Client: Rotermann City OÜ

An construire: 2016

Suprafață: 5,600 mp

Cartierul Rotermann se află într-o locație istorică importantă în inima orașului Tallinn – între Orașul Vechi, port și Piaţa Viru.  Drumurile spre Tartu, Narva și Pärnu s-au intersectat deja în Piața Viru în secolul al XIX-lea, făcându-l punctul central oficial al orașului Tallinn. Cartierul Rotermann este plin de clădiri istorice aproape la fel de dens ca și orașul vechi. Christian Abraham Rotermann, proprietarul întreprinderii Rotermann Factories, înființată în 1829, a inițiat dezvoltarea districtului industrial compact.  Industria și comerțul de la momentul respectiv au avut atât perioade bune, cât şi proaste. Anii regimului sovietic au distrus clădirile și, în anii incerţi care au urmat, clădirile s-au degradat, astfel încât reparațiile păreau imposibile. În 1979, cartierul decăzut a devenit setul de filmare pentru filmul “Stalker” al lui Andrei Tarkovski. Consiliul Național al Patrimoniului a desemnat cartierul Rotermann ca fiind valoros din punct de vedere istoric în 2001, astfel încât vechile clădiri industriale care au găsit o nouă funcție ar trebui să coexiste pașnic cu o arhitectură contemporană de înaltă calitate.

 

Clădirea istorică de supraveghere din fața ascensorului de cereale (Rotermann 2) găzduiește un restaurant. Acoperișul clădirii a fost ridicat cu un metru, astfel încât pare să fie suspendat.  Scopul a fost de a lăsa lumina naturală să intre și să facă posibilă utilizarea celui de-al doilea etaj.

Una dintre cele mai spectaculoase clădiri din cartierul Rotermann, elevatorul de cereale situat pe strada Hobujaama, a fost finalizată în 1904. Clădirea îngustă are o lungime de peste 100 de metri. Părţile mai lungi nu au ferestre, dar fațada calcaroasă a clădirii este accentuată de curelele metalice care consolidează peretele. Zidul este plin de detalii metalice, ca o haină veche, utilă acoperită de nasturi.  Curelele au avut scopul de a menține pereții elevatorului de cereale intacți chiar și atunci când cerealele se umflau.

 

Deoarece partea interioară a străzii are deschideri închise în diferite perioade, parterul clădirii găzduiește spații comerciale. Interioarele acestor încăperi au păstrat vechile silozuri de cereale agățate de tavan. O arcadă care traversează partea de mijloc a clădirii de la parter împarte spațiul și creează o intrare spre strada interioară care duce spre centrul cartierului. Studiourile de dans sunt adăpostite în etajul fără ferestre, iar mansarda oferă birouri cu lucarne orientate spre cartier și orașul vechi.

 

Textul aparține arhitecților

Review overview