Home / 2/2017  / Viu, în căutarea speranţei eterne

Viu, în căutarea speranţei eterne

Casa de Sticlă are plăcerea de a prezenta proiectul lui Yayoi Kusama: Obsesia punctelor – Viu, o instalaţie menită să fie expusă o perioadă limitată de timp pentru a marca cea de-a 110-a aniversare a

YAYOI KUSAMA Obsesia punctelor

Viu, în căutarea speranţei eterne

Proiect 

Instalaţie la Casa de Sticlă a lui Phillips Johnson

Amplasament 

New Canaan, Connecticut, SUA

Titlu proiect 

Obsesia punctelor – Viu, în căutarea speranţei eterne

Autor 

Yayoi Kusama

An 

2016

Fotografii 

Matthew Placek

Casa de Sticlă are plăcerea de a prezenta proiectul lui Yayoi Kusama: Obsesia punctelor – Viu, o instalaţie menită să fie expusă o perioadă limitată de timp pentru a marca cea de-a 110-a aniversare a nașterii lui Philip Johnson și a 10-a aniversare a deschiderii Casei de Sticlă (Glass House) pentru public.

Obsesia punctelor – Viu, în căutarea speranţei eterne a fost o instalaţie temporară, unde Kusama a creat experienţa unei «camere de infinit», prin acoperirea cu buline a Casei de Sticlă. Vizitatorii care participau la expoziţie în această perioadă au avut experienţa unică de a vedea simultan lumea prin ochii lui Philip Johnson și ai lui Yayoi Kusama. Pereţii de ferestre și ușile Casei de Sticlă permit artistului să creeze un fel unic de semnătură a «camerei infinit.» Punctele polka implică direct arhitectura Casei de Sticlă, completându-i structura și estetica și insuflând casei un spirit nou. Pentru Kusama, punctul polka reprezintă un individ, propriul său univers. În mod similar, Philip Johnson a creat propriul său univers privat la Casa de Sticlă, sculptând fiecare aspect al experimentării peisajului aici.

«Dorinţa mea este să măsor și să fac ordine în universul infinit și nemărginit, din propria mea poziţie din interior, prin intermediul bulinelor. În explorarea aceasta, punctul unic este propria mea viaţă și eu sunt o singură particulă între miliarde. Lucrez cu temele principale ale infinitului, cu imaginea de sine, cu repetarea compulsivă în obiecte și forme, precum sferele de oţel din Narcissus Garden și pereţii de oglindă pe care i-am creat.»

Lucrarea lui Yayoi Kusama depășește două dintre cele mai importante mișcări artistice din a doua jumătate a secolului al XX-lea: arta pop și minimalismul. Cariera sa extraordinară și extrem de influentă include picturi, spectacole, prezentări de dimensiuni reale, instalaţii sculpturale exterioare, opere literare, filme, modă, design și intervenţii în cadrul structurilor arhitecturale existente, care fac aluzie simultan la universuri microscopice și macroscopice. Născută în 1929 în Matsumoto, Japonia, Kusama a studiat o vreme pictura în Kyoto, după care s-a mutat la New York la sfârșitul anilor ‘50. Astăzi, Kusama trăiește și lucrează în Tokyo.

Casa de Sticlă a fost construită între 1949 și 1995 de arhitectul Philip Johnson, astăzi devenind monument istoric amplasat în regiunea New Canaan CT. Peisajul pastoral de 49 de acri cuprinde paisprezece structuri, inclusiv Casa de Sticlă (1949), și găzduiește o colecţie permanentă de pictură și sculptură din secolul al XX-lea şi expoziţii temporare.

Review overview