Norma Arhitectura
REFRAME Amplasament: Castelul Bánffy, Bonțida, județul Cluj, România Birou de arhitectură: Norma Arhitectura Echipa de proiectare: Alexandru Fleșeriu, Péter Eszter Colaboratori: Hegedüs Csilla, Adela Luiza Avram, Csenge Patakfalvi, Gabriela Postole, Györgyi Németh, Somorácz Miklós, Berki Tímea,
Norma Arhitectura
REFRAME
-
Amplasament
Castelul Bánffy, Bonțida, județul Cluj, România
-
Birou de arhitectură
Norma Arhitectura
-
Echipa de proiectare
Alexandru Fleșeriu, Péter Eszter Colaboratori: Hegedüs Csilla, Adela Luiza Avram, Csenge Patakfalvi, Gabriela Postole, Györgyi Németh, Somorácz Miklós, Berki Tímea, Bikfalvi Márton, Lénárd Levente, Kovács Stefan, Nagy István, Botos Attila, Vinczellér Pista, Boldizsár János, Istvan‑Matyas Tupper Máté
-
Suprafața desfășurată
aprox. 220 mp
-
Perioadă proiectare
aprilie – august 2016
-
Realizare
august – septembrie 2016
-
Fotografii
Alexandru Fleșeriu
Interiorul clădirii principale a Castelului Bánffy din Bonțida este prezent în imaginarul public datorită combinației dintre bogăţia istorică arhitecturală în starea ei actuală degradată și spiritul contemporan al evenimentelor culturale, al festivalurilor de muzică deja consacrate care au loc în acest cadru construit. Concursul Waiting for Revival organizat de Fundația Transylvania Trust a oferit o oportunitate pentru tinerii arhitecți, designeri sau meșteri de a participa la un proces creativ și practic cu scopul de a pune bazele viitorului Centru de Artă și Meserii. Acesta va funcționa în următorii cinci ani în câteva încăperi ale clădirii principale, până când întreaga clădire va fi reabilitată corespunzător. Provocarea remarcabilă a fost de a concepe ansambluri care să atingă cât mai puțin structura istorică existentă, lucru care a fost asumat în intervențiile propuse de echipă.
Deoarece momentan nu există tâmplării, primul contact cu clădirea se va face prin întrerupătoarele amplasate lângă intrarea principală. Încăperea centrală, care va deveni un spațiu multifuncțional, a rezultat prin prăbuşirea bolților de peste parter. Am recurs la ideea de a sugera structura inițială a clădirii printr‑o instalație formată din surse de iluminat fixate de structura de beton a planșeului peste etaj, care este o intervenție din anii ’60. Candelabrul de cupru devine focusul locului intim creat sub singura boltă rămasă în acest spațiu, în jurul căruia se aşază lavițele cu spătare Thonet. Acestea au rolul secundar de a funcționa ca spații de depozitare care să susțină diferitele evenimente din sala multifuncțională.
În cele două încăperi mai mici se vor organiza atelierele de meserii. Piesele de mobilier sunt concepute ca obiecte multifuncționale: masă de lucru sau corp de depozitare cu suport pentru unelte, împreună cu sursă de iluminat pentru punerea în valoare a caracteristicilor spațiului interior.
Realizarea amenajării interioare s‑a făcut în cadrul workshopului organizat de Transylvania Trust în vara anului 2016 împreună cu participanți voluntari și meșterii castelului.